Συναντήσεις του επικεφαλής της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» στην Αθήνα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία





Οκτώβριος 18, 2018. 13:43

Κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ»με το πολιτικό πρόσωπο της Ελλάδας με αντικείμενο την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία


Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τον Προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού

Μέσα σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 17 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του νεοεκλεγέντα Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Βασίλη Κάγιου, με τον Προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού κ. Γιάννη Μπουρνούς. 


Τον Πρόεδρο συνόδευαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου. Από πλευράς του πρωθυπουργικού γραφείου συμμετείχε ο Γιώργος Τρίχας μέλος της γραμματείας απόδημων και ομογενών του  ΣΥΡΙΖΑ.


Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μπουρνούς που δέχτηκε τη πρόταση μας για τη σημερινή συζήτηση, γιατί και εμείς επιδιώκουμε τις συναντήσεις με τους κομματικούς φορείς για να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία  και κυρίως για τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα».


Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχτηκε μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» αναφέρθηκε στον Νόμο – Πλαίσιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» που ψήφισε η Αλβανία, τονίζοντας πως θίγει εμμέσως πλην σαφώς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς παραμένουν τα εμπόδια στη δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα. Αφήνει επίσης άλυτο το περιουσιακό και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές, περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα αλλά και άλλες περιοχές όπου διαβιεί σημαντικό μέρος της ελληνικής μειονότητας.  


Επιπρόσθετα, κ. Κάγιος είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Προϊστάμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Μπουρνούς το θέμα της απογραφής του πληθυσμού της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού που είναι απολύτως κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο  αντιπρόεδρος  κ. Τζομάκας ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερήλικες της ελληνικής μειονότητας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύνταξη του ΟΓΑ  αλλά και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν τα μέλη της μειονότητας που διαμένουν στην Ελλάδα.  Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μπουρνούς διαβεβαίωσε ότι τα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως αυτά ζητήματα θα έχουν άμεση προτεραιότητα ως προς την επίλυση των υπαρκτών εκκρεμοτήτων ενώ παράλληλα συμφώνησε να υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση και των υπολοίπων προβλημάτων. 


Τέλος, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» τόνισαν πως είναι πάγια ανάγκη να εφαρμοστεί εθνική εξωτερική πολιτική για ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας για το μείζον αυτό εθνικό θέμα. 


Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε περίπου μία ώρα.




Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τον Πρόεδρο των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»



Με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνο Καμμένο, συναντήθηκε, σήμερα 17 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - «ΟΜΟΝΟΙΑ», κ. Βασίλης Κάγιος με κύριο αντικείμενο την συζήτηση των σημαντικών προβλημάτων που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία (ΕΕΜ).


Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - «ΟΜΟΝΟΙΑ» ανέφερε ως τα σημαντικότερα προβλήματα, την συνεχιζόμενη αποδυνάμωσή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος. Επίσης, αναφέρθηκε στον Νόμο Πλαίσιο που ψήφισε η Αλβανία, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος αντί να διευρύνει και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα περιορίζει. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους περιορισμούς του νόμου όσον αφορά τον σεβασμό των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιουσιακών δικαιωμάτων.


Με αφορμή την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται για την επίλυση των διμερών ζητημάτων Ελλάδας και Αλβανίας οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, με τον Πρόεδρο και Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο να κάνει μνεία στη σημασία της Βαλκανικής Συνανάπτυξης και στην σταθερότητα της περιοχής.

 
Η συνάντηση και οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και προχώρησαν σε βάθος. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι προσβλέπει στην ουσιαστική συνεργασία και τις προτάσεις της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - «ΟΜΟΝΟΙΑ» προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα.
Τον Πρόεδρο συνόδευαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου.






Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τον Επικεφαλής του Κινήματος «Το Ποτάμι»



Συνάντηση με τον Επικεφαλής του Κινήματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρο Θεοδωράκη, είχε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ - «ΟΜΟΝΟΙΑ», κ. Βασίλης Κάγιος. Τον πρόεδρο συνόδευαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου. Από το Ποτάμι στη συνάντηση μετείχαν ο πρέσβης ε.τ κ. Γιώργος Κακλίκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων Οντίν Λιναρδάτου. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία και διαπιστώθηκε η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση τους. 


Κατά την διάρκεια της συζήτησης, που ήταν εποικοδομητική και παραγωγική, από τον πρόεδρο κ. Κάγιο δόθηκε προτεραιότητα στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος, στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και στο μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής των ιδιοκτησιών κυρίως σε περιοχές που διαμένει σημαντικό μέρος της ελληνικής μειονότητας, στον συστηματικό αποκλεισμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες, στο πρόβλημα της έλλειψης βιβλίων στην ελληνική γλώσσα και στην αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων ιστορίας και γεωγραφίας, στο πρόβλημα της αστυνόμευσης των ακριτικών περιοχών καθώς και σε αλλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας στο αλβανικό έδαφος.


Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ», κ. Κάγιος, ενημέρωσε επίσης τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη για την ιδιαίτερη σημασία της εκπροσώπησης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η οποία κινδυνεύει άμεσα με πολιτική συρρίκνωση καθώς σήμερα έχει έναν μόνο βουλευτή στο Αλβανικό κοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κάγιος μίλησε για την ανάγκη άσκησης μέγιστης πίεσης στην Αλβανία προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίσημη και αξιόπιστη απογραφή καθώς και να υπάρξει αναγνώριση από το Αλβανικό κράτος του δικαιώματος του ατομικού αυτοπροσδιορισμού που είναι απολύτως κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 


Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «θα έχετε τη συμπαράσταση των ανθρώπων του Ποταμιού που είναι στη Βουλή, στην πολιτική σκηνή και στην Ευρωβουλή». Στη συνέχεια ο επικεφαλής του κινήματος  περιέγραψε τους στόχους και τις προθέσεις του κόμματος και τόνισε ότι θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ανάδειξη και προώθηση των ζητημάτων που τέθηκαν από τον κ. Κάγιο και η συμπαράσταση θα είναι συνεχής.




      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ – «ΟΜΟΝΟΙΑ»