Πατριάρχες Σερβίας και Αντιοχείας καλούν την Κωνσταντινούπολη σε διάλογο με τη Μόσχα


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε χθες τον πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι΄ μαζί με τον πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο

Οκτώβριος 20, 2018. 20:56
Βελιγράδι.
Ο πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι’  και ο πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, κάλεσαν τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο να αποκαταστήσει την ‘αδελφικό διάλογο’ με τη Μόσχα για να λυθεί η υπάρχουσα σύγκρουση.


Αυτό αναφέρει, σήμερα,   η επίσημη κοινή δήλωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πατριάρχη Αντιοχείας στη Σερβία.

«Η επικίνδυνη κατάσταση στον Ορθόδοξο Κόσμο που έχει δημιουργηθεί λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί, χωρίς να θέτει μακροπρόθεσμο διαχωρισμό μεταξύ όλων των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Για το λόγο αυτό, με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης, η Σέρβος και ο Πατριάρχης Αντιοχείας προτρέπουν τον συνάδελφό τους, παναγιώτατο Πατριάρχη , να αποκαταστήσει τον αδελφικό διάλογο με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με την αδελφική υποστήριξη και συμμετοχή όλων των άλλων πρωτευόντων και τοπικών Ορθόδοξων  και αυτοκέφαλων εκκλησιών, να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και του πατριαρχείου της Μόσχας και να επιστρέψει επικοινωνία στην Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμη ότι:

«Μόνο η αλληλεγγύη στην Ορθοδοξία είναι ο τρόπος για να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των εκκλησιών από τη διάσπαση μεταξύ τους, πράγμα που θα απειλούσε την ενότητα της Ορθοδοξίας στο σύνολό της».

Κατά την επίσκεψη του πατριάρχη Αντιοχείας, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των πιστών στη Συρία, το Λίβανο και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Ο πατριάρχης Ιωάννης ο Ι΄  υπενθύμισε την απαγωγή των δύο ιεραρχών από το Χαλέπι, τον μητροπολίτη Παύλο και τον μητροπολίτης Ιωάννη Ιμπραήμ πριν από πέντε χρόνια.
Οι πατριάρχες απευθύνονται σε όλες τις τοπικές και διεθνείς αρχές με αίτημα να λάβουν επειγόντως μέτρα για να ερευνήσουν την τύχη των μητροπολιτών.

Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία- Српске Православне Цркве

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr