Βούλγαροι και Σκοπιανοί ιστορικοί υποστηρίζουν κοινή γιορτή για ‘Κύριλλο και Μεθόδιο’



Οκτώβριος 6, 2018. 22:47

Τα Σκόπια και η Βουλγαρία θα γιορτάζουν μαζί μερικές προσωπικότητες και γεγονότα της ιστορίας και θα πρέπει τα σχολικά βιβλία να αλλάξουν και να βελτιώσουν το περιεχόμενο  της διδασκαλίας,  που σήμερα  τα χαρακτηρίζει ο εθνοκεντρισμός και η εθνικιστική ρητορική.


Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη δεύτερη συνεδρίαση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.


Λαμβάνοντας υπόψη τη συνάφεια των ιστορικών γεγονότων, καθώς και τη σημασία που έχουν στους λαούς των δύο χωρών, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων υποστήριξε την κοινή γιορτή των εκπαιδευτικών  στη Ρώμη και επετείους  που αφορούν τον Τσάρο Σαμουήλ.


 Ιστορικοί της Βουλγαρίας με ομολόγους τους της πΓΔΜ,  συναντήθηκαν στα Σκόπια και συνομίλησαν επί δύο ημέρες στη Λέσχη των Βουλευτών.


Εξέτασαν τρεις  ιστορικές περιόδους, την Προϊστορία, την Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, καλύπτοντας την ύλη των σχολικών βιβλίων για την Ιστορία της πέμπτης, έκτης και έβδομης  τάξης.


Τα βιβλία περιέχουν αντιφατικές και αόριστες ερμηνείες των γεγονότων και των προσωπικοτήτων και μια πολύ λανθασμένη αντιπροσώπευση του μουσουλμανικού πληθυσμού και στις δύο χώρες.


Ο συμπρόεδρος και ο συντονιστής της αντιπροσωπείας των Σκοπίων, ακαδημαϊκός Ντράγκαν Γκεοργκίεφ, ο οποίος είναι  επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, λέει ότι τα περισσότερα από τα σχόλια αφορούσαν την περίοδο του Μεσαίωνα  λόγω των υποστηριζόμενων αφηγήσεων, αλλά υπήρξαν επίσης  τεράστιες  παραλείψεις  στο περιεχόμενο για την προϊστορία.


Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά αυτή τη φορά στη Σόφια και στη συνάντηση αυτή θα γίνουν τελικές συστάσεις και θα παρθούν κατευθυντήριες γραμμές για το περιεχόμενο της ιστορίας που διδάσκονται στην έκτη και την έβδομη τάξη. Τα συμπεράσματα θα υποβληθούν στις δύο κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας που θα τα σεβασθεί και θα τα εφαρμόσει ή θα τα απορρίψει.


 
‘ТЕЛМА’


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr