Πόσο θα κοστίσει στη Ρωσία η μη αναγνώριση της Αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας




Οκτώβριος 23, 2018. 22:24

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – ΡΟΕ, ακολουθεί τη ρητορική του Στάλιν που ρώτησε πόσες μεραρχίες έχει ο Πάπας της Ρώμης, όταν άκουσε για την ισχύ του.

Η ΡΟΕ ή θα αναγνωρίσει την αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία ή θα παύσει να είναι ορθόδοξη.

 
Αυτό γράφτηκε από τον ιστορικό Βιτάλι Πριτνίκοφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α΄ σχετικά με τη «μαύρη προπαγάνδα της Μόσχας» και την έλλειψη επιλογής των Ρώσων.


«Στη Μόσχα δεν υπολόγιζαν σε μια τόσο σκληρή δήλωση. Οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας – σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο πατριάρχης Κύριλλος που δεν διαφέρει από τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ- έχουν συνηθίσει  να λένε σε τέτοιες περιπτώσεις ότι τα βλέπουν ‘με σοβαρή ανησυχία’ και ότι υπάρχει ‘ανάγκη διαλόγου’, είτε πρόκειται για ένστολους ή ρασοφόρους, όπως συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο Πριτνίκοφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΡΟΕ δεν έχει τίποτε να απαντήσει σε μια τέτοια δήλωση.


Ο Ιγκόρ Γιακίμτσουκ, γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, εξήγησε την άρνηση αναγνώρισης της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγοντας ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί  και ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι η πρωτεύουσα της Τουρκίας, προσπαθώντας να μειώσει την ισχύ του Βαρθολομαίου.


Δηλαδή, ερχόμαστε πάλι στα ίδια, αυτά που είπε ο Στάλιν «πόσες μεραρχίες έχει ο Πάπας;»

 Αυτή είναι η νοοτροπία. 

Εξακολουθούν να σκέφτονται τη διαίρεση και όχι τους κανόνες.

 Οι κανόνες ομιλούν για το τι είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρέπει να γίνουν αυτά παραδεκτά. 

Εάν, δηλαδή,  η ρωσική εκκλησία θέλει να παραμείνει ορθόδοξη. 

Γιατί εάν εγκαταλείψει την ορθοδοξία θα γίνει σχισματική ή απλά μια μη ορθόδοξη εκκλησία», είπε ο Πριτνίκοφ.


Σημείωσε ότι στην περίπτωση αυτή, η ΡΟΕ ενδιαφέρεται μόνο για τον Οικουμενικό Θρόνο και για τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες μόνο από την άποψη του οικουμενικού διαλόγου.


Νωρίτερα, η ΡΟΕ αρνήθηκε και πάλι να αναγνωρίσει την υπεροχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της.


cursorinfo.co.il


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr