Οι νέες συναντήσεις του επικεφαλής της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» στην Αθήνα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία



 Οκτώβριος 19, 2018. 12:38


Κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων του προέδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας με αντικείμενο την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος 


Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο των επαφών της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ με πολιτικούς παράγοντες της χώρας, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, συνάντηση του νεοεκλεγέντα Γενικού Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλη Κάγιου, με τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γιώργο Δόση.


 Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου. Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησαν οι, Κώστας Κωνής, Αντιπρόεδρος και Κώστας Γαβριήλ, Γενικός Γραμματέας.


Αντικείμενο της συζήτησης, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, ήσαν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όσο, για όσους διαβιούν στην Ελλάδα, όσο και για αυτούς που διαβιούν στην Αλβανική επικράτεια καθώς και τα προβλήματα που ταλανίζουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στις πατρογονικές της εστίες. 


Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ-ΟΜΟΝΟΙΑ, Βασίλης Κάγιος, αφού ευχαρίστησε την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος για το διαχρονικό ενδιαφέρον της για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και για όσα έχει κάνει για αυτήν, ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οργάνωση, σε σχέση με την Αλβανική κυβερνητική πολιτική, αλλά και σε σχέση με το Ελληνικό κράτος. Επιπρόσθετα,  ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ αναφέρθηκε στον νόμο – πλαίσιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» που ψήφισε προσφάτως η Αλβανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους περιορισμούς του εν λόγω νόμου όσον αφορά τον σεβασμό των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιουσιακών δικαιωμάτων.


Από την πλευρά τους, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αφού συνεχάρησαν τον νέο Πρόεδρο Βασίλη Κάγιο για την ανάληψη των καθηκόντων του,  ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για την ιστορική πορεία της ΠΣΕ, το ενδιαφέρον της για το Βορειοηπειρώτικο ζήτημα και τις δράσεις της όλα τα τελευταία χρόνια και εκδήλωσαν την συμπαράσταση τους καθώς και την προθυμία τους να παράσχουν υλική και ηθική υποστήριξη. 


Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στη Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.



Συνάντηση του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» με τον Δήμαρχο Αθηναίων



Με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δημοκρατικής ΄Ενωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Βασίλης Κάγιος.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναπτύχτηκε μια γόνιμη συζήτηση αναφορικά με τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία (ΕΕΜ). 


Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» ανοίγοντας τη συζήτηση ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την συνάντηση και σημείωσε πως τα προβλήματα είναι πολλά. Ως περισσότερο άμεσο, πρώτο τέθηκε το θέμα της απογραφής της ελληνικής μειονότητας και ταυτόχρονα η αναγνώριση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του ελληνικού πληθυσμού της Αλβανίας. 

Ακολούθως, ο κ. Κάγιος,  τόνισε ότι η  Ελληνική παιδεία διώκεται, και ότι η χρήση της Ελληνικής γλώσσας στις πινακίδες και στις δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές όπου ζει  η ελληνική μειονότητα δέχονται πιέσεις κατάργησης. 

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα ο κ. Κάγιος επισήμανε ότι το ποσοστό αξιωματικών, στρατιωτικών, διπλωματών, δικαστών κλπ.  είναι σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού της ελληνικής μειονότητας. 

Στον τομέα της ιδιοκτησίας, ο κ. Κάγιος αναφέρθηκε στην συντονισμένη επιχείρηση εκ μέρους του Αλβανικού κράτους, αρπαγής και καταπάτησης περιουσιών μέσω  της επιλεκτικής, αυθαίρετης εφαρμογής ιδιαίτερα δυσμενών νομοθετικών διατάξεων. 


Έντονο ήταν το ενδιαφέρον, εκ μέρους του δήμαρχου Αθηναίων για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία, αναφορικά με το περιουσιακό ζήτημα και το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργεί η Κυβέρνηση Ράμα σε περιοχές που διαβιεί ένα σημαντικό μέρος του ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Καμίνης  τόνισε πως «εμείς θα είμαστε αρωγοί, στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των προβλημάτων». 

Επίσης, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους,  ότι θα συνεισφέρει  ως  άτυπος σύμβουλος και θα στηρίξει την πολιτική οργάνωση της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ με βάση την προϋπηρεσία του στον τομέα των δικαιωμάτων των πολιτών.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου. Από την πλευρά του δήμου Αθηναίων συμμετείχαν  ο Λάμπρος Μίχος πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και ο Οδυσσέας Κορακίδης άμισθος Σύμβουλος Δημάρχου Αθηναίων σε θέματα τοπικής Οικονομικής ανάπτυξης.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκησε περίπου μία ώρα.



Διαδοχικές συναντήσεις του Πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – ΟΜΟΝΟΙΑ με Ευρωβουλευτές της Ελλάδας στην Αθήνα



Διαδοχικές συναντήσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Κάγιος, το χρονικό διάστημα από 15 έως 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα με αντικείμενο την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. 


Εκ μέρους του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Παπαδημούλη, τον Πρόεδρο ενημέρωσε ο συνεργάτης - εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ραπίδης στο γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα. 


 Συναντήσεις έγιναν επίσης με τον Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χρυσόγονο. 


Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» αφού ευχαρίστησε τους Ευρωβουλευτές που δέχτηκαν τη πρότασή του για συνάντηση και συζήτηση, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας από το αλβανικό κράτος. 

Επίσης, επισήμανε ότι ο νόμος - πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την αλβανική βουλή, αντί να διευρύνει και να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων που προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα περιορίζει. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Κάγιος είχε την ευκαιρία να εκθέσει στους Ευρωβουλευτές το θέμα της απογραφής του πληθυσμού της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού που είναι απολύτως κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Από την πλευρά τους, οι Ευρωβουλευτές άκουσαν με ενδιαφέρον τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους της ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ και υποστήριξαν ότι είτε με τη μορφή σχετικών ερωτήσεων ή επερωτήσεων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή αντίδρασης θα προσπαθήσουν να ενημερώσουν την Ευρωβουλή προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και την επιβίωση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.


Τέλος, ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ – «ΟΜΟΝΟΙΑ» τόνισαν πως είναι πάγια ανάγκη να εφαρμοστεί εθνική εξωτερική πολιτική για ζητήματα που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια από κοινού γραμμή για την καλύτερη προώθηση των ζωτικής σημασίας αυτών θεμάτων.


Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη διάθεση για αγαστή και στενότερη συνεργασία.


Τον Πρόεδρο συνόδευαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Τζομάκας και η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου Άννα Τσίμου.





      ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ – «ΟΜΟΝΟΙΑ»