Αλβανία - Σαλί Μπερίσα: «Ντροπιαστικές οι σχέσεις Τιράνων – Αθήνας»


 
Οκτώβριος 17, 2018. 19:02

Τίρανα.


Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, εκδήλωσε την ανησυχία του ότι προωθείται μια πολιτικό-νομική λύση που δεν έχει καμία τεχνική σχέση με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.


Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ‘Klan’ ο Μπερίσα αναφέρει ότι το πακέτο που διαπραγματεύεται με την ελληνική πλευρά δεν βασίζεται στη συνθήκη της θάλασσας.


«Στη συμφωνία, η ελληνική πλευρά έχει παραδώσει τα διαπραγματευτικά εργαλεία της, η Αλβανία χάνει 1300 χιλιόμετρα θάλασσας και τρισεκατομμύρια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Από τη δεύτερη συνάντηση, η ελληνική πλευρά επεδίωξε μια πολιτικο-νομική λύση και όχι τεχνική και ότι η Ελλάδα θα πάει από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια  και θα δώσει στην αλβανική πλευρά κάποιες αμμώδεις περιοχές και άνευ αξίας  νερά.


Για τον πρώην πρωθυπουργό, η προϋπόθεση που επιβάλλεται από τους αξιωματούχους της Αθήνας για μη αναγνώριση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθιστά τη συμφωνία αντισυνταγματική.


«Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναντήσεις, πρώτα από όλα, η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Αυτή τη στιγμή, με βάση τη μη αναγνώριση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθίσταται τελικά (η όποια συμφωνία)  αντισυνταγματική. Η αλβανική πλευρά πρέπει να φύγει από το τραπέζι και να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν».


Σχετικά με τις αντιδράσεις των Τιράνων και της Αθήνας με τις δηλώσεις του Ιλίρ Μέτα ότι θα ήταν χρήσιμο να αναβληθεί η συμφωνία μέχρι  τη συγκρότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Μπερίσα είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια μείωσης του αρχηγού του κράτους και καθόρισε τις θέσεις της κυβέρνησης Έντι Ράμα ως ‘αντι-αλβανικές’.

Όταν ρωτήθηκε πως βλέπει τις σχέσεις Τιράνων και Αθήνας με την κυβέρνηση Ράμα, ο Μπερίσα τις χαρακτήρισε «ντροπιαστικές που δεν έχουν προοπτικές, είναι υποτελείς».


‘Syri’
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr