Γιόχανες Χαν: Απειλούνται βουλευτές του VMRO-DPMNE που θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία



Οκτώβριος 9, 2018. 15:38

Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιόχανες Χαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», δήλωσε ότι είναι ενήμερος για απειλές από την αντιπολίτευση των Σκοπίων εναντίον βουλευτών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη γραμμή του κόμματος για τη Συμφωνία με την Ελλάδα  και να την υποστηρίξουν στο Κοινοβούλιο.



Κάλεσε το VMRO-DPMNE να εγκαταλείψει τη ρητορική που ασκεί και την καταστροφική προσέγγιση που έχει  στη Συμφωνία και να θέσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών μπροστά από το κόμμα. 


Πρόσθεσε ότι το κόμμα θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για το κλείσιμο των θυρών της ΕΕ στην πΓΔΜ, εάν δεν περάσει η Συμφωνία.


«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα που λέει ότι είναι φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό κόμμα», ανέφερε ο Χαν.


Υπενθύμισε ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση είναι ο δεδηλωμένος στόχος του VMRO-DPMNE, αλλά το κόμμα οφείλει να το αποδείξει και η συμφωνία με την Ελλάδα ανοίγει τις σωστές πόρτες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.


Για τον Επίτροπο της ΕΕ, το δημοψήφισμα ήταν καθαρά συμβουλευτικό και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δήλωσε ‘υπέρ’.


«Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ μαρτυρούν έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας», είπε ο Επίτροπος.
Ο Γιόχανες Χαν πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές διατρέχουν τον κίνδυνο να σπάσουν οι προθεσμίες για το θέμα του ονόματος και λέει ότι αμφιβάλλει εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να  την υιοθετήσει στο Κοινοβούλιό της. Πρόσθεσε ότι οι νέες εκλογές δεν εγγυώνται την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.


«Υπάρχει πλέον μια πιθανότητα να μην αξιοποιηθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία για να περάσει η Συμφωνία και επομένως η πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να χαθεί για πολύ καιρό, ίσως, για πάντα», ανέφερε ο Χάν.


Είπε ακόμη ότι το VMRO-DPMNE θα έχει την πλήρη ευθύνη για ένα τέτοιο σενάριο και μια ευκαιρία που είναι σημαντική όχι μόνο για την πΓΔΜ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.


Η «Der Standard», καταλήγει  σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αντιτίθεται, επίσης, στη Συμφωνία που ανοίγει τις θύρες της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, γιατί αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας.


 PlusInfo
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr