Συμπεράσματα από το 2ο Συνέδριο Οθωμανικών Σπουδών στα Τίρανα



Νοέμβριος 5, 2018. 19:48

Σε ανασκόπηση των τουρκο-αλβανικών εκδηλώσεων ο τουρκικός ειδησεογραφικός οργανισμός TRT,  αναφέρεται στα συμπεράσματα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Οθωμανικών Σπουδών που έγινε στα Τίρανα, στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων με τη συνεργασία του Ινστιτούτου τουρκικής ιστορίας.


Το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2018.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία, την κρατική υπηρεσία TIKA και το  τουρκικό ίδρυμα ‘Γιουνούς Εμρέ’. Το παρακολούθησαν 120 επιστήμονες από όλο τον κόσμο όπως αναφέρεται.


Η Οθωμανική ...ειρήνη 
 

Το συνέδριο εξέτασε την οθωμανική ιστορική εμπειρία και επισημάνθηκε ότι «το μοντέλο του Οθωμανισμού είναι στοιχείο της ειρήνης».


Μάλιστα,  ένας από τους ιστορικούς ο Αρίφ Μπιλγκίν, στην ομιλία του είπε ότι «στα 100 χρόνια που πέρασαν από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις πρώην περιφέρειες της ακολούθησαν  πόλεμοι και συνεχείς εντάσεις».


Ο ίδιος τόνισε ότι η οθωμανική εμπειρία έδειξε πώς η ειρήνη μπορεί να κυριαρχήσει σε αυτήν την περιοχή.


Παρομοίως, ο πρόεδρος της τουρκικής ιστορικής κοινωνίας, Ρεφίκ Τουράν, μίλησε για τους βαθιούς δεσμούς Τουρκίας-Βαλκανίων, για τους οποίους δεσμούς πιστεύει ότι αποτελούν οδηγοί για το μέλλον…


trt.net.tr/shqip


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr