Η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία-99 χρόνια από τη συνθήκη της Νεϊγύ




Νοέμβριος 27, 2018. 19:27


Οι Βούλγαροι των ‘δυτικών περιφερειών’ χρειάζονται νέους, υγιείς  ανθρώπους στη Βουλγαρία με διεθνή εξουσία, οι οποίοι, χωρίς περιττή ευφορία, μπορούν να τους βοηθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν πρέπει να εξετάζουμε συνεχώς την ιστορία, αλλά το μάθημα θα πρέπει να χρησιμεύσει στο μέλλον.


Αυτό δήλωσε  σε συνέντευξή της στο BGNES, η  δημοσιογράφος Ζντένκα Τοντόροβα με την ευκαιρία της 99ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης ειρήνης της Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919).


Η διάσημη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Σερβία- γράφει το δημοσίευμα- συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία, αλλά πρέπει με κοινές προσπάθειες των ανθρώπων των ‘δυτικών περιφερειών’ και τη διαχείριση της Βουλγαρίας να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα από το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον.


«Εκτός από τον πόνο που αισθανόμαστε με την ευκαιρία αυτής της τραγικής επετείου, από το 1990 βρίσκομαι κοντά στη βουλγαρική μειονότητα, και πρέπει πέρα από το παρελθόν, με επιμονή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόοδο στις παλιές αυτές βουλγαρικές περιοχές», δήλωσε η Τοντόροβα και δεν έκρυψε ότι τα σημερινά μειονοτικά προβλήματα, πέρα από τα σύνορα, είναι τραγικά».


Ως παράδειγμα η Ζντένκα Τοντόροβα επισημαίνει ότι 39 παιδιά γράφτηκαν στο Τσάριμπροντ (σημερινή σερβική ονομασία Ντιμίτροβγκράντ) και στο Μποσίλεγκραντ 42.. «ποια προοπτική να προσφέρουμε στη μειονότητα με τόσα λίγα παιδιά σε αυτές τις ερημωμένες περιοχές, είναι κάτι το τραγικό», είπε.


Ένα άλλο παράδειγμα σχετίζεται με την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης, η οποία παραβιάζει τα μέσα διαβίωσης πολλών Βουλγάρων στους δήμους στην περιφέρεια Πιρότ και του Τσάριμπροντ:


«Πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν να χτίσουν 58 μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα βουνά  των χωριών Πιρότ και Τσάριμπροντ. Υπάρχει η προσμονή ότι από αυτά θα επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Συγχρόνως διαταράσσονται τα μέσα διαβίωσης των Βουλγάρων που επέστρεψαν στα χωριά τους και αποφάσισαν να αναπτύξουν αγροτικό τουρισμό», δήλωσε η Τοντόροβα.


Σε μια άλλη περίπτωση στο Μποσίλεγραντ, ρυπαίνεται ο ποταμός και οι κάτοικοι φοβούνται ότι αυτό θα επηρεάσει την υγεία τους.


«Υπάρχει μια αναφορά στην εφημερίδα ‘Μπλιτς’ του Βελιγραδίου ότι πέθαναν από τη ρύπανση αυτή πέντε Βούλγαροι». Αυτές είναι τρομερές ειδήσεις. Πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και όχι τα ιστορικά», τόνισε  η ακτιβίστρια.


Η ίδια θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βουλγαρική μειονότητα στη Σερβία ολοένα και μειώνεται και το ενδιαφέρον των νέων στη Βουλγαρία βρίσκεται μόνο στο διαδίκτυο.


«Είναι σαφές ότι χωρίς ένα εθνικό κίνημα στη Βουλγαρία με ισχυρούς ηγέτες στην εξουσία, το πρόβλημα των Βουλγάρων στη Σερβία θα επιδεινωθεί», τόνισε.


bgnes.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr