Οι σχέσεις Σερβίας με Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο



Νοέμβριος 27, 2018. 08:03


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα κείμενο με το οποίο καλείται η Σερβία να ευθυγραμμισθεί με τη Δυτική Εξωτερική πολιτική προς τη Μόσχα και εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για την αμυντική συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Ρωσία, γράφει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Ria.ru.


Το έγγραφο υποβλήθηκε για συζήτηση και ψήφιση κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.


«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Σερβία να ενισχύσει τη συνοχή με τις εξωτερικές και αμυντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής έναντι της Ρωσίας,  και εντός του πλαισίου του  ΟΗΕ », αναφέρει το έγγραφο.


Εκφράζεται, επίσης, η ανησυχία ότι «η Σερβία συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».


Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή, καλεί ακόμη το Βελιγράδι «να αναπτύξει ενεργειακή πολιτική κατά τρόπο ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία».


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα προσχωρήσει σε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.


Ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, ανακοίνωσε επίσης ότι η Σερβία δεν θα συμμετάσχει ποτέ στην αντιρωσική υστερία και δεν θα συνταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.


Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των δυτικών χωρών έχουν επιδεινωθεί λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από την Κριμαία.


Οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Ουκρανίας και επιβάλλει κυρώσεις.


Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι αυτή η συζήτηση με τη γλώσσα των κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική.


Ταυτόχρονα, οι απόψεις χωρών της ΕΕ, σχετικά με την ανάγκη άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

ria.ru

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr