Οι Αλβανοί Σκοπίων αντιδρούν σε απογραφή πληθυσμού χωρίς την καταγραφή της εθνικότητας



Νοέμβριος 14, 2018. 19:47

Σκόπια.


Εκπρόσωποι αλβανικών πολιτικών κομμάτων αντιτίθενται στην ιδέα της απογραφής κατά την οποία θα απουσιάζει η στήλη για την εθνικότητα  ή τη θρησκευτική πίστη  του κάθε ατόμου.


Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα, ζήτησε από τον διευθυντή της στατιστικής υπηρεσίας να καλέσει πρώτα τους εκπροσώπους των εθνοτικών κοινοτήτων σε αυτό το θεσμικό όργανο να συζητήσουν και στη συνέχεια να προτείνει τις αλλαγές που αφορούν την απογραφή του πληθυσμού.


Ο Σέλα επεσήμανε ότι αυτές οι μέθοδοι κρύβουν άλλους στόχους. Τόνισε ότι η νέα στήλη περί γλώσσας αποσκοπεί στην  τεχνητή αύξηση των Σλάβων.


«Η ανακοίνωση που λέει ότι θα υπάρχει μία στήλη για τη γλώσσα, αποσκοπεί στην τεχνητή αύξηση του αριθμού των Σλαβομακεδόνων που είναι πολύ μακριά από τη δημογραφική πραγματικότητα. Εμείς ως ‘Συμμαχία για τους Αλβανούς’ καλούμε και άλλες αλβανικές οντότητες που είναι μέλη της κυβέρνησης να αντιταχθούν στην πρόταση της Στατιστικής Υπηρεσίας», είπε ο Σέλα.


«Θα εγκαταλειφθεί το εθνικό στοιχείο, αλλά αυτό υπάρχει στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας. Θα είναι ντροπή για τους Αλβανούς γιατί δεν αντιμετωπίζονται ως 20 τοις εκατό του πληθυσμού στο Σύνταγμα ενώ αντιμετωπίζονται ως 20% στους νόμους», είπε από το κίνημα Μπέσα, ο Φαντίλ Ζεντέλι.


Ο Αφρίμ Γκάσι από το Μπέσα είπε ότι η γλωσσική ταυτότητα δεν καλύπτει πάντα την εθνική ταυτότητα.


Το αλβανικό κόμμα DUI,  δήλωσε ότι η απογραφή του πληθυσμού δεν είναι μόνο μια στατιστική διαδικασία αλλά μια ‘χειρουργική πράξη’ πολιτικού χαρακτήρα.


«Γνωρίζουμε ότι η απογραφή του πληθυσμού στη χώρα αυτή δεν γίνεται πάντοτε με στατιστικά κριτήρια, αλλά με πολιτικά, λόγω των συνταγματικών αλλαγών και της Συμφωνίας της Οχρίδας, που καθορίζει σε ποσοστά  και επί τοις εκατό, τα δικαιώματα των κοινοτήτων για τη χρήση της γλώσσας, των σημαιών των κοινοτήτων», είπε ο Αρτάν Γκρούμπι από το DUI.


Το ερωτηματολόγιο  της απογραφής του πληθυσμού έχει προγραμματισθεί να γίνει την 1η Απριλίου του 2020, χωρίς να υπάρχει καμία παράγραφος σχετικά με την εθνικότητα και τη θρησκευτική ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου.


Αντί αυτού, προβλέπεται να υπάρχει μια στήλη ποια είναι η μητρική του γλώσσα και ποια γλώσσα ομιλεί για να επικοινωνήσει το άτομο που απογράφεται.


Alsat-m.TV

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr