Σκόπια- ‘Ορυχεία Χρυσού’: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση για δημοψήφισμα στη Γευγελή



Νοέμβριος 9, 2018.  07:40

Σκόπια/ Γευγελή

Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων, ακύρωσε, χθες, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Γευγελής να διεξαγάγει δημοψήφισμα κατά των ορυχείων χρυσού στην περιοχή Κοζούφ,  όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της σχετική πρωτοβουλία για τη ‘σωτηρία της περιοχής’.


«Η καναδική εταιρεία χρυσού ‘Ρεζερβουάρ Μίνεραλς Μακεντόνια’ υπέβαλε αίτηση για ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Γευγελής και το Συνταγματικό Δικαστήριο με μια άμεση διαδικασία δέχθηκε το αίτημά της για την ανάκληση της απόφασης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


 «Οι συνταγματικοί δικαστές αγνοώντας τόσο το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες αποφασίζουν για τοπικά θέματα,  έλαβαν μια επαίσχυντη απόφαση, για την οποία απαιτούμε  από όλους να παραδώσουν αμετάκλητα της παραιτήσεις τους. Εννέα συνταγματικοί δικαστές σφράγισαν τη μοίρα 500 χιλιάδων πολιτών στο νοτιοανατολικά της χώρας».


Καταλήγει το κείμενο: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε την κυριαρχία των πολιτών της χώρας για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων μιας ξένης εταιρείας».


Η πρωτοβουλία της Γευγελής έχει δημοσιεύσει παλαιότερα ότι καθημερινά χρησιμοποιούνται 20 τόνοι δυναμίτιδας για τη διάνοιξη στοών εξόρυξης στην περιοχή.


Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων  ακύρωσε και την πρωτοβουλία του δήμου της σκοπιανής Δοϊράνης σε δημοψήφισμα για την εξόρυξη χρυσού από την καναδική εταιρεία στα περιοχή  Καζαντόλ.



Mkd, radiomof.mk, civilmedia.mk,
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr