Αυστριακή εφημερίδα εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού



Νοέμβριος 29, 2018. 16:48

«Η Σκιπέρια (Αλβανία) σήμερα καλύπτει  ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της  από την παράνομη διακίνηση  ναρκωτικών. Ο ισχυρός σοσιαλιστής των Τιράνων, Έντι Ράμα, είναι φίλος με τον Τούρκο πρόεδρο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει η ‘Die Presse’, η πιο έγκυρη βιεννέζικη εφημερίδα, η οποία εκδίδεται  από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.


Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Καρλ Πίτερ Σβάρτς, η Die Presse, αναλύει την επιδείνωση του κράτους δικαίου, όσον αφορά τα προβλήματα διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τον τρέχοντα ρόλο της Τουρκίας με τον Ερντογάν.



Η διαφθορά έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία χρησιμοποιούν τα πρώην κομμουνιστικά εγκληματικά δίκτυα στην περιφέρεια της ΕΕ για να επεκτείνουν την επιρροή τους.


Ιδιαίτερα δεν πρέπει να υποτιμάται η τουρκική επιρροή. 

Και δεν πρόκειται μόνον με την οικοδόμηση τζαμιών και την προώθηση των τουρκόφωνων μειονοτήτων. 

Στην πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, ο Ερντογάν λειτουργεί υπό τον έλεγχο μουσουλμανικών κομμάτων, ενώσεων, ιδρυμάτων και μέσω ενημέρωσης και προσπαθεί να εξαλείψει τους οπαδούς του Φετιουλάχ Γκιουλέν. Πρόσφατα το Ίδρυμα Μααρίφ απέκτησε το Πανεπιστήμιο «Νέα Υόρκη» των Τιράνων.


Κατά την ίδρυση της «Air Albania» και την κατασκευή του αεροδρομίου του Αυλώνα, η συμμετοχή της Τουρκίας ήταν βασικός παράγοντας. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει  στο Κοινοβούλιο αυτά τα σχέδια και προβαίνει σε σειρά καταγγελιών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν ζητά τους ενοχλητικούς κανόνες χρηστής διακυβέρνησης, όπως ανοικτές δημόσιες συμβάσεις και ανταγωνισμό.


Οι τουρκικές επενδύσεις δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Γιατί υπάρχει η υποψία ότι η οικονομική δέσμευση προς την Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την στρατηγική του Νεο-οθωμανισμού που στοχεύει στην ανάκτηση των χαμένων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


politiko.al, diepresse.com, 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr