Μπουγιάρ Οσμάνι: Η Ελλάδα γίνεται εταίρος μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση



Νοέμβριος 1, 2018. 19:07

Σκόπια/Αθήνα.

Οι πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες μετά την απόφαση της Συνέλευσης για το άνοιγμα του Συντάγματος, και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών, ήταν τα θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργου Κατρούγκαλου, κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Ελλάδα.



«Έχουμε μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που σε γενικές γραμμές έχουν στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών,  η εφαρμογή των οποίων, σύμφωνα με την πρόοδο στις πολιτικές σχέσεις θα πρέπει να λάβουν επιταχυνόμενο ρυθμό», τόνισε ο Οσμάνι στη συνάντηση.


Χαρακτήρισε ως μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Επιτρόπου Γιόχανες Χαν για την τριμερή συνεργασία Σκοπίων, Ελλάδας και Αλβανίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Πρεσπών, που εκτός από την προστασία της όμορφης λίμνης προβλέπεται  το άνοιγμα αμοιβαίων συνοριακών διαβάσεων γύρω από τη λίμνη καθώς και σχέδια για την τοπική οικονομική ανάπτυξη.


Υπενθύμισε τα άλλα πιθανά σχέδια που αποσκοπούν στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, επισημαίνοντας τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου Μπίτολα - Κρεμένιτσα,  τη βασική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Σκοπίων και Θεσσαλονίκης, για την ύπαρξη γρήγορης πρόσβασης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Αναφέρθηκε στη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.


Ανακοίνωσε, ακόμη,  μια ομάδας εργασίας «Task Force» μεταξύ των δύο υπουργείων, Ελλάδας – Σκοπίων, για την ανταλλαγή εμπειριών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και για την επιτυχή χρήση των  ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Канал 5
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr