Η Ρωσία άνοιξε πυρ κατά ουκρανικών πλοίων



 Ρωσικό πολεμικό πλοίο το 'DON' εμποδίζει τη διέλευση σε ουκρανικό σκάφος 


Νοέμβριος 25, 2018. 22:04

Το ουκρανικό ναυτικό κατηγόρησε τη Ρωσία την Κυριακή για άνοιγμα πυρός σε πλοία της κοντά στις ακτές της  Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, χτυπώντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας δύο μέλη του πληρώματος.



Το ουκρανικό ναυτικό ανέφερε σε ανάρτησή του  στο Facebook ότι την Κυριακή ένα από τα μικρά σκάφη της, το Μπέρντιασκ, υπέστη ζημιές και ένα μέλος του πληρώματος τραυματίσθηκε.


Μια μεταγενέστερη ανακοίνωση λέει ότι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρία ουκρανικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και ότι υπάρχει ακόμη ένας τραυματίας.


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε έκτατη συνάντηση της ηγεσίας του στρατού αργά την Κυριακή για την αντιμετώπιση του περιστατικού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου, Σβιατοσλάβ Τσεγκόλκο.


Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν τη διέλευση από το στενό το Κερτς, τριών ουκρανικών πλοίων με η δικαιολογία ότι διέρχονται από ρωσικά χωρικά ύδατα.


Το Στενό του Κερτς είναι το μοναδικό πέρασμα στην Αζοφική Θάλασσα. Το στενό περνάει από την πρόσφατα ολοκληρωμένη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη Κριμαία. Η διέλευση κάτω από τη γέφυρα εμποδίστηκε με την τοποθέτηση ενός δεξαμενόπλοιου.


Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και δεσμεύθηκε να ενημερώσει έγκαιρα τους εταίρους τις Ουκρανίας για τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.


Νεότερο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Ποροσένκο επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και θα έχει την υποστήριξή του.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr