Πανεπιστημιακός Σκοπίων: Ο πολιτικός προσδιορισμός της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας



Νοέμβριος 26, 2018. 21:19


«Όσον αφορά για το ότι η ταυτότητα του ‘Μακεδόνα’ απειλείται κάπως από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το λέω εδώ και μήνες δημόσια και εξηγώ ότι όχι μόνο η ταυτότητα δεν απειλείται, αλλά αντίθετα με την παρούσα συμφωνία, η ταυτότητα της 'μακεδονικής' εθνοτικής κοινότητας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας διατηρείται», είπε η καθηγήτρια πανεπιστημίου Δρ Κατερίνα Κολοζόβα  στη συζήτηση «Απώλεια της ταυτότητας ή …» που διοργάνωσε  το CIVIL - Κέντρο Ελευθερίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτική και Διανοούμενοι.


«Αυτό επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά από γείτονες, ακόμη και πριν από τη Βουλγαρία, έχουμε την αναγνώριση από την Ελλάδα, την αυτοδιάθεση της ταυτότητας.

Αυτό δημιουργεί ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και από τις δύο πλευρές, όσον αφορά ορισμένες εθνικές ιστορίες στην περιοχή.


Για πρώτη φορά, αντί των ιστορικών λαογραφικών και εθνοτικών  ρομαντικών όρων, με καθαρά πολιτικούς όρους προσδιορίζεται η ταυτότητα.


 Αυτή η συμφωνία επιτρέπει την τακτοποίηση της εθνικής ταυτότητας με σαφήνεια και πολιτικούς όρους,  χωρίς ιστορικο- ρομαντικούς αταβισμούς, δηλαδή καθορίζεται επί της αρχής της αυτογνωσίας», είπε η Κολοζόβα.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο όρος εθνοτική κοινότητα αποτελεί συστατικό της έννοιας και για την πραγματικότητα του έθνους, ενώ, ωστόσο, η χρήση του όρου λαός ή εθνικότητα στη νομοθεσία μας έχει ήδη μεταφρασθεί στα αγγλικά ως εθνοτική κοινότητα. 

Με αυτήν την έννοια, λέει η Κολοζόβα, το άρθρο 7, μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο Μακεδονία με απεριόριστο τρόπο.


«Ο μόνος περιορισμός, που ωστόσο πιστεύει ότι δεν περιορίζει αλλά κρυσταλλώνει τη χρήση είναι το εθνικό και εθνοτικό νόημα να χρησιμοποιείται περιοριστικά στο έδαφος της Μακεδονίας του Βαρδάρη ή όπως χρησιμοποιούνταν στην πρώην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας. 

Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά ένα πλεονέκτημα, γιατί σε αυτήν την επικράτεια αυτής της χώρας, στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, έχουμε διαπιστώσει την εθνική μας ταυτότητα.


Εδώ λάβαμε την ονομασία, εδώ δημιουργήθηκε μια τυποποιημένη γλώσσα, εδώ αναπτύχθηκε η λογοτεχνία, εδώ δημιουργήθηκε η Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών…


Ο περιορισμός της ταυτότητας μας στην επικράτεια του έθνους / κράτους μας, δίνει μια κρυσταλλωμένη εικόνα της ταυτότητας με την οποία μπορούν να εντοπισθούν οι μειονότητες σε γειτονικό κράτος», είπε η Κολοζόβα.


civilmedia.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr