«Ιερουσαλήμ» το Μοναστήρι για τους Αλβανούς



Νοέμβριος 22, 2018. 19:45

Σήμερα,  όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μοναστήρι (της πΓΔΜ). Προσκυνητές Αλβανοί από όλες τις επικράτειες, την Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, το Πρέσεβο, τα Σκόπια και από τη Διασπορά, επισκέπτονται αυτήν την πόλη που τους έκανε περήφανους- εκεί δημιουργήθηκε το αλβανικό αλφάβητο πριν από 110 χρόνια- αλλά, συγχρόνως σκέφτονται και την οδυνηρή ιστορική μοίρα της πόλης, γράφει ο Αλβανός αρθρογράφος Βέμπι Μπετσέτι το κείμενο που δημοσιεύεται σε αλβανικές ιστοσελίδες των Σκοπίων.



Συνεχίζει:


Το παλιό Μοναστήρι ανάπνεε αλβανικά, ήταν υπερήφανο για τους πατριώτες ακτιβιστές που ζούσαν εκεί τη λαμπρή εποχή της μάχης για τη δημιουργία ενός αλφαβήτου, μιας εποχής που έληξε μετά τη δήλωση της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Ήταν το ατυχές  έτος για τους Αλβανούς, το 1913, όταν  η Διάσκεψη του Λονδίνου, κατένειμε αυτήν την αλβανική πόλη, όπως και πολλά άλλα μέρη αλβανικών εδαφών, εκτός της αλβανικής επικράτειας.


 Αυτή η πόλη είναι γνωστή ως το λίκνο του Αλβανικού Αλφάβητου, μετά την αναγνώριση της Αλβανίας από τη  Διάσκεψη του Λονδίνου, παρέμεινε στο έλεος των σλαβικών Σερβο-Βουλγάρων ηγεμόνων. Τότε υπέστη πρωτοφανή βίαο μουσουλμανικός αλβανικός πληθυσμός προτίμησε να φύγει στην Τουρκία πριν αφομοιωθεί πλήρως από τους χριστιανούς.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες,  εκείνους τους άγριους καιρούς και με τη συνεχή πίεση των βαρβάρων, η αλβανική αυτή πόλη, στην οποία έγινε η έκρηξη του αλβανικού πολιτισμού, το καύχημα του έθνους μας, το Αλφάβητο,  είναι πια γνωστή μόνο για τις εκδηλώσεις που  γίνονται με αφορμή τη δημιουργία του και μια φορά το χρόνο  ενώνει τους Αλβανούς για να θυμηθούν τους παλιούς καιρούς,  στην Ιερουσαλήμ των Αλβανών,  θα έλεγα.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr