«Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν και από το Ιράκ!»





Δεκέμβριος 28, 2018. 09:16

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετέβη σε αμερικανική βάση στη Βαγδάτη  απροειδοποίητα, προκαλώντας μεγάλη εντύπωση στους διεθνείς κύκλους.

 Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αποχώρηση των στρατιωτών από το Ιράκ «Εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι με τη Συρία, θα χρησιμοποιήσουμε το Ιράκ ως βάση», είπε, όπως σημειώνει η τουρκική Αϊντινλίκ.



Με την κίνηση αυτή ο Τραμπ έφερε πάλι στο προσκήνιο τον αμερικανικό οδικό χάρτη. Η κίνηση αυτή αξιολογήθηκε  από τον καθηγητή πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Μαλτεπέ, Δρ Χασάν Ουνάλ ως εξής:

 «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μείνουν στο Ιράκ για πολύ καιρό. Η αποχώρηση από τη Συρία, όπως μπορώ να το ερμηνεύσω,  είναι προς το παρόν η εγκατάλειψη του σχεδίου του «Μεγάλου Κουρδιστάν», είπε.


Για πρώτη φορά, από τον Ιανουάριο του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε μια ζώνη πολέμου. Συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, το αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ, στις 19:16 δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτη. 


Ο Τραμπ συναντήθηκε με τους ανώτερους στρατιωτικούς του αμερικανικού στρατού αλλά δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αντίλ Αμπντουλμεχντί.


Βρισκόμενος στην αμερικανική βάση σχολίασε την απόφαση να αποχωρήσει ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία. Δήλωσε ότι «οι στρατηγοί θέλουν περισσότερο χρόνο για να προσεταιρισθούν την ιδέα μου, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σκεφθούμε».


Δεν θα φύγουμε από το Ιράκ


Παραμένοντας 3,5 ώρες με τα αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στη βάση Άλ Άσαντ, ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι δεν θα κάνει παρόμοιο βήμα στο Ιράκ. Τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να αποσύρει το στρατό από Ιράκ, προσθέτοντας ότι το Ιράκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτεθούν άμεσα κατά του ISIS που δεν θα καταλάβουν τι συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.


Αντιδράσεις στο Ιράκ


Η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία είχε επίσης αντίκτυπο στο Ιράκ. Τα ιρακινά σιιτικά κόμματα ετοιμάζονται να καταθέσουν στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.


Ο Αχμάντ Εσέντι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Φατάχ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, απαιτώντας να μην υπάρχει ξένη παρουσία στη χώρα.


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αντίλ Αμπντουλμεχντί αντέδρασε επίσης στο αίτημα της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον να μεταφέρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία στο Ιράκ.
''
 
Ο Αμπντουλμεχντί ανέφερε ότι το ιρακινό κράτος ενεργεί ως ανεξάρτητο  και λαμβάνει αποφάσεις δικές του σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε θέματα ασφάλειας.

 
«Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS θα αποφασισθεί από τη συνεργασία των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν θα λαμβάνει εντολές από τους Αμερικανούς.


aydinlik.com.tr


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr