«Το σκοπιανό τμήμα της Κοινής Επιτροπής παραδέχθηκε ότι ο Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος βασιλιάς»

Το άγαλμα του Σαμουήλ στα Σκόπια


Δεκέμβριος 11, 2018. 21:12

Ο Ιβάν Ιλτσέφ από το βουλγαρικό τμήμα της Κοινής Επιτροπής με τα Σκόπια σε ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα,  αποκαλύπτει ότι οι Σκοπιανοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο Τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος...
«Επιτύχαμε συμβιβασμό με τον Τσάρο Σαμουήλ- η πλευρά των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ανήκει στο βουλγαρικό λαό και ήταν Βούλγαρος ηγέτης, ο οποίος κυριαρχούσε τότε στη σύγχρονη πΓΔΜ», δήλωσε ο Ιλτσέφ στη βουλγαρική εφημερίδα ‘Trud’.


Ο ιστορικός εξήγησε, επίσης, την απόφαση να γιορτάζουν μαζί  τον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ «με το επιχείρημα ότι ήταν δάσκαλος της Βουλγαρίας και ότι το έργο του  διαπνέεται από τον πολιτισμό της σύγχρονης πΓΔΜ».


Μια διαμάχη τώρα έχει ξεσπάσει για μερικά ονόματα θρακικών φυλών, που και οι δύο πλευρές οικειοποιούνται, ανέφερε ο Ιλτσέφ.


Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», αναφέρθηκε επίσης στη μακεδονική γλώσσα, για την οποία αντέδρασε έντονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.


«Τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, στη  γλώσσα που μιλιέται στην πΓΔΜ, δυστυχώς, έγιναν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πολλές σερβικές λέξεις, ενώ οι βουλγαρικές έχουν αντικατασταθεί με ξένες,  με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική γλώσσα. 

Το 1945, στην πΓΔΜ στην πράξη, δημιουργήθηκε μια νέα ορθογραφία που ονομάστηκε ‘μακεδονική’ και μια νέα γλώσσα τη ‘μακεδονική’  που έγινε όσο το δυνατόν να διαφέρει από τη βουλγαρική. Δημιουργήθηκε τεχνητά, με στόχο να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική», τόνισε ο Ιλτσέφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από εκατό χρόνια, στην πΓΔΜ, υπάρχει μια επίμονη αντι-βουλγαρική διάθεση καθώς «υπάρχουν γενιές ολόκληρες πολιτών της ‘Μακεδονίας’ που έχουν γαλουχηθεί με θρύλους και μύθους και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν», κατέληξε.


trud.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr