Το ΝΑΤΟ απειλεί το Κοσσυφοπέδιο: Θα αντιμετωπίσετε σοβαρές συνέπειες εάν δημιουργήσετε στρατό





Δεκέμβριος 5, 2018. 21:02


Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε τις αρχές στην Πρίστινα ότι «θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν συνεχίσουν τον μετασχηματισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό Κοσσυφοπεδίου».


Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η διαδικασία αυτή οδηγείται «σε μια πολύ απρόσφορη στιγμή, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες».


Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγιναν στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.


«Αυτό υπερβαίνει τις διαβουλεύσεις πολλών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στις ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.


Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προανήγγειλαν τη μετατροπή της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου σε στρατό μέσα από τρεις νόμους που αναμένονται να ψηφισθούν στη Συνέλευση της 14ης Δεκεμβρίου.


Όσον αφορά αυτούς τους στόχους, ο ηγέτης του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι εάν συμβεί κάτι, τότε το ΝΑΤΟ θα επανεξετάσει τη δέσμευσή του για το Κοσσυφοπέδιο.


Ερωτηθείες ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι αποφάσεις ανήκουν στο Συμβούλιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως το υψηλότερο όργανο του ΝΑΤΟ.


Ο επικεφαλής της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι στην υπουργική συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επιβάλει δασμό 100% σε προϊόντα προερχόμενα από τη Σερβία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.


«Αυτά τα βήματα επιδεινώνουν περισσότερο το διάλογο μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου. Αλλά, ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.


Καλούμε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αποφεύγουν τις προκλήσεις και να επιτύχουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, προκειμένου να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.


lapsi.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr