Προετοιμασίες τουρκικού στρατού για επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας



Δεκέμβριος 23, 2018. 17:22

Μεγάλο κομβόι αποτελούμενο με πάνω από 100 οχήματα κατευθύνθηκε προς τα  σύνορα της Συρίας, μεταφέροντας βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Ντεμιρόρεν (DHA).


 Η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα έρχεται λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναβάλει την προγραμματισμένη στρατιωτική επίθεση κατά των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας των Κούρδων στη Συρία (YPG), όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Συρία.


Τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν ότι μέρος του μετακινούμενου τουρκικού στρατού  θα τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, ενώ ήδη, έχει περάσει ένας αριθμός στρατιωτικών οχημάτων στο συριακό έδαφος από την περιοχή των συνόρων Ελμπεϊλί.


Το Ελμπεϊλί βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από τη πόλη της Συρίας Μανμπίτς, η οποία υπήρξε σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των Τούρκων και των Αμερικανών.


Τον περασμένο Ιούνιο  οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την απομάκρυνση των YPG, αλλά πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η προβλεπόμενη συμφωνία δεν υλοποιείται.


Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα αναλάβει την δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, εάν οι Αμερικανοί αποσυρθούν από την περιοχή, προσθέτοντας ότι ο στόχος των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι οι Κούρδοι της Συρίας και η τρομοκρατική οργάνωση του  Ισλαμικού κράτους.


Η Τουρκία προτίθεται να συνεχίσει  τη δράση της στην συριακή περιοχή ανατολικά του Ευφράτη για να  εκκαθαρίσει την περιοχή από τους Κούρδους, τους οποίους θεωρεί απειλή για την ίδια, αφού ένα τεράστιο κομμάτι της τουρκικής επικράτειας στα ανατολικά κατοικείται από Κούρδους.


Η τουρκική επίθεση  που έχει προγραμματισθεί, δεν είναι γνωστό πότε θα ξεκινήσει, τώρα που οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.


Η στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέρος της Συρίας κατά των Κούρδων θα είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά  την «Ασπίδα του Ευφράτη» και τον «Κλάδο Ελαίας». Όλες αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως στόχο την εξάλειψη της παρουσίας των Κούρδων από τις βόρειες περιοχές της Συρίας, καθώς ετοιμάζονταν να ανακηρύξουν αυτονομία στην περιοχή.


dha.com.tr, yenisafak.com,

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr