Σκόπια: Η Συνταγματική Επιτροπή ενέκρινε όλες τις τροπολογίες του Συντάγματος



Δεκέμβριος 19, 2018. 21:37

Όλα τα σχέδια των τροπολογιών στις συνταγματικές αλλαγές έλαβαν την υποστήριξη των μελών της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων. Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE απείχαν από την ακρόαση.


Αιτήματα των Αλβανών


Οι περισσότεροι βουλευτές συζήτησαν τις απαιτήσεις των αλβανικών κομμάτων «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «Μπέσα», όσον αφορά την εθνικότητα που αναγράφεται «Μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ζητώντας να διαγραφεί ο όρος «μακεδονική» και να 


παραμείνει μόνο το «πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα, δήλωσε ότι το προτεινόμενο ψήφισμα προωθεί μόνο την ‘μακεδονική εθνότητα’ και ο Φαντίλ Ζεντέλι από το ‘Μπέσα’ είπε ΄΄ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στο δημόσιο διάλογο είναι μόνο για το θεαθήναι’.


Η απάντηση


 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουγιάρ Οσμάνι, απάντησε  ότι οι παρεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι τα επιμέρους εθνικά ζητήματα καλύπτονται από την Συμφωνία –Πλαίσιο της Οχρίδας, η οποία θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του Συντάγματος.
Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση σχετικά με τα σχέδια τροπολογιών θα αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου.


Βασικές αλλαγές του Συντάγματος είναι :


Στο Σύνταγμα οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντικαθίσταται με τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η  λέξη «Μακεδονία» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Βόρεια Μακεδονία» σε όλο το Σύνταγμα εκτός από το άρθρο 36.

Επίσης:

Η Δημοκρατία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.


Η Δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.


Η Δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.


Η Δημοκρατία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού  και άλλων κοινοτήτων και καλλιεργεί και προωθεί  τους δεσμούς με την πατρίδα.


Η Δημοκρατία δεν παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.


novatv.mk
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr