Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018

Βουλγαρία: «Ηλίθια» η πολιτική για την δήθεν ενεργειακή εξάρτηση από τη ΡωσίαΟ πρώην υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας καυτηριάζει τις πολιτικές που ακολουθεί η βουλγαρική κυβέρνηση


Δεκέμβριος 16, 2018. 13:40

Σόφια.

«Υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης, σταμάτησαν τρία μεγάλα ρωσικά έργα στη Βουλγαρία», αυτό είπε ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο BBC.


Σχολίασε τον στόχο της πρώτης κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ και την υποστήριξη που είχε για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας με την ενεργειακή εξάρτηση  από τη Ρωσία.


«Αυτός ο στόχος ήταν τελείως φανταστικός και μάλλον ηλίθιος, γιατί η Βουλγαρία δεν ήταν ποτέ από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, είμαστε μεταξύ των ανεξάρτητων ενεργειακά κρατών στην Ευρώπη, λόγω της πυρηνικής ενέργειας», εξήγησε.


Η μόνη άμεση εξάρτηση από τη Ρωσία ήταν το φυσικό αέριο και από εκεί άρχισαν να στέλνονται τα μηνύματα για ‘ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση’, είπε ο Οβτσάροφ.


Ο ίδιος θα τονίσει «μιλάμε για μια αλληλεξάρτηση της τάξης του 30% με την μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία.


Ο πρώην υπουργός ενέργειας επεσήμανε ότι έχουν πληρωθεί 50 εκατ. ευρώ για αγωγούς προς τη Ρουμανία, οι οποίοι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία.


Ο Οβτσάροφ δήλωσε: «Λιθοβολούμε τη Ρωσία και ακολουθούμε τα  συμφέροντα ξένης εξωτερικής πολιτικής»


Όσον αφορά τα οφέλη για τη Βουλγαρία και τις παγίδες που κρύβονται από την ‘τουρκική  ροή’ τόνισε ότι «είναι μια σωστή επιλογή αλλά δεν υπάρχουν τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που λένε πως  θα διέρχονται από τη Βουλγαρία».


Ο ίδιος πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Βουλγαρίας είναι εκείνα που πρώτα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.news.bg

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr