Η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει και ρωσικά και αμερικανικά πυραυλικά συστήματα



Δεκέμβριος 20, 2018. 19:10

Η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει και το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, και το ανταγωνιστικό σύστημα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο CNBC αναλυτής στρατηγικής.


Η Τουρκία θα προχωρήσει στην αγορά που είχε προηγουμένως διαπραγματευθεί για τα συστήματα S-400 από τη Ρωσία, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να της πωλήσουν το σύστημα πυραύλων Patriot, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι  της τουρκικής κυβέρνησης στο ‘Μπλούμπεργκ’ εξοικειωμένοι με την αμυντική πολιτική της χώρας.



Στρατηγικός αναλυτής αποκλείει, όμως, αυτήν την περίπτωση.


«Η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει και τα δύο», δήλωσε στο CNBC,ο Τιμ Άς,  ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στο ‘Bluebay Asset Management’.


«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν μαζί την πώληση των Patriot με τη συμφωνία των F-35, εάν η Τουρκία επιμείνει να ακολουθήσει το S-400.


»Βλέπω, επίσης,  ότι τα νέα για τους Patriot είναι θετικά, γιατί αυτό δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συνομιλούν και έρχονται πιο κοντά.


Αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι ίσως προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν πολύ σκληρά μια συμφωνία η οποία, όμως,  ενδέχεται να μην καταλήξει σε κάτι.»


Ο Ρώσος εκπρόσωπος, εξάλλου,  δήλωσε ότι η αγορά των S-400 και η απόφαση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Τουρκία τα συστήματα Patriot είναι ξεχωριστά ζητήματα, όπως αναφέρει το CNBC.


«Έχουμε κάνει συμφωνίες με τους Τούρκους συναδέλφους μας και όπως γνωρίζετε η σύμβαση εκπληρώνεται και αυτό θα συνεχισθεί», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.


Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNBC, ότι «η απόφαση πώλησης των συστημάτων Patriot είναι ‘σύμφωνη  με τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ για την παροχή στους βασικούς συμμάχους με σύγχρονα συστήματα ικανά να δικτυωθούν ενάντια στην περιφερειακή αστάθεια».


Αλλά, τα συστήματα Patriot  και τα S-400 δεν μπορούν να λειτουργήσουν από κοινού, και τα αεροσκάφη F-35, που η Τουρκία συμβάλει στην κατασκευή και ελπίζει να αποκτήσει, δεν θα λειτουργήσουν με το S-400, σημειώνει το CNBC.


Αυτήν την εβδομάδα η Ουάσιγκτον άνοιξε το δρόμο για την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα πυραύλων Patriot, παρότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η αγορά των S-400 δεν μπορεί να ανατραπεί.


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο,  κάλεσε την Άγκυρα να επανεξετάσει τη στάση που κρατά τους τελευταίους μήνες, ενώ η Τουρκία φαίνεται να παραμένει στις θέσεις της.



bloomberg.com, cnbc.com, ahvalnews.com



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr