Πρίστινα: Φόρουμ Κοσσυφοπεδίου- Σκοπίων για την ασφάλεια στην περιοχή





Δεκέμβριος 10, 2018. 20:36


Η ενίσχυση της ασφάλειας μέσω της συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου  και της πΓΔΜ είναι το θέμα του διήμερου φόρουμ «Ασφάλεια 2018» που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα.



Στο φόρουμ μίλησε για τα Σκόπια, ο καθηγητής πανεπιστημίου Στέβο Πενταρόφσκι (φωτό) και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Αγκίμ Νουχίου.


Ο Πενταρόφσκι στην ομιλία του αναφέρθηκε στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι όλοι στην περιοχή θα υποστηρίξουν την επίλυση εκκρεμών διαφορών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, μια λύση που θα συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής.


Ο Πενταρόφσκι που είναι και ο συντονιστής της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό εάν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παίρνονται από τα αρχεία του 19ου και του 20ου αιώνα».


«Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας: να ελπίζουμε ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών και η αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων στα Βαλκάνια δεν θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Μια περιοχή σήμερα που δεν απεικονίζει την (εθνοτική) πραγματικότητα»,  είπε ο Πενταρόφσκι.


Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων,  ότι «μόνο δύο παραδείγματα αρκούν για να  υπενθυμίσω»


«Πρώτον γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολη ήταν η διαδικασία της ψήφισης του νόμου για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και  Μαυροβουνίου.


Δεύτερον,  στα Σκόπια, έχουμε ακόμη πικρές μνήμες όταν θυμόμαστε όλες τις δυσκολίες με τις οποίες προσπαθήσαμε μονομερώς να οριοθετήσουμε τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Μας πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να πετύχουμε, και αυτό συνέβη μόνο αφού συμμετείχαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη διαδικασία επί τόπου», ανέφερε ο Πενταρόφσκι.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση των Σκοπίων, συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα μέσω της προώθησης σχέσεων καλής γειτονίας εδώ και ενάμισι χρόνο.


Πρώτον, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Βουλγαρία και στη συνέχεια η συμφωνία με την Ελλάδα,  που μειώνουν τις εντάσεις μεταξύ των άμεσων γειτόνων και έγιναν μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης των λαών, που ήταν απαραίτητη μετά από δεκαετίες εντάσεων, συγκρούσεων και πολέμων στα Βαλκάνια.


Φυσικά, δεν ξεχάστηκαν οι άλλοι τρεις γείτονες της πΓΔΜ, σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι, καθώς η κυβέρνηση  άνοιξε διάλογο σε διαφορετικά επίπεδα, και όλα αυτά σε μια πρωτοφανή κλίμακα.


Στο φόρουμ, ο κοσμήτορας της Σχολής Ασφάλειας των Σκοπίων, Νίκολα Ντουότοφσκι, ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιο εντατική η ακαδημαϊκή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Πρίστινας και Σκοπίων.


vecer.press



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr