Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Σύμφωνο Κροατίας- Σκοπίων- Μαυροβουνίου κατά της Σερβίας, πρότεινε το Κοσσυφοπέδιο

Δεκέμβριος 1, 2018. 20:18


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, δήλωσε στο Ζάγκρεμπ ότι πρότεινε τη σύναψη μιας συμφωνίας με την Κροατία, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο εναντίον της Σερβίας, όπως σημειώνει η σερβική ‘Νόβοστι’.Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποτυχημένη προσπάθεια να ενταχθεί η Πρίστινα στην Ιντερπόλ, ώθησε τους Αλβανούς  του Κοσόβου να επιβάλουν δασμούς 100% επί των σερβικών προϊόντων.


«Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, είπε ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα από τη γλώσσα της δύναμης και είμαι πεπεισμένος ότι μόνο η δυναμική απάντηση θα τους αναγκάσει να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Χοτζάι.


Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Σερβία δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει μόνο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.


«Είναι σαφές σε όλους. Όταν δεν προκαλεί κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, τότε θα στραφεί προς την Κροατία, τα Σκόπια ή το Μαυροβούνιο. 

Η Σερβία έχει καλές σχέσεις μόνο με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας με κανέναν άλλον… Δεν είναι παράξενο αυτό; Είχαμε συνομιλίες με τους ηγέτες της Κροατίας, του Μαυροβουνίου  και των Σκοπίων να συνάψουμε ένα σύμφωνο για την καταπολέμηση της Σερβίας και της επιθετικής πολιτικής της», δήλωσε ο Χοτζάι.


Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι  «η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας δεν είναι νεκρή αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο».


«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουν τα Βαλκάνια και ποια θα είναι μετά από δέκα χρόνια. Ιδιαίτερα για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ. 

Εάν η ΕΕ και η Δύση δεν αντιλαμβάνονται  τον κίνδυνο της σερβικής πολιτικής σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων και δεν προβούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αυτών των χωρών, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο, την πΓΔΜ και το μεγαλύτερο μέρος της Βοσνίας», τόνισε ο Χοτζάι.


novosti.rs


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr