Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Αλβανία: Η κυβέρνηση απαλλοτριώνει περιουσίες χωρικών για λογαριασμό ‘στρατηγικών’ επενδυτώνΔεκέμβριος 5, 2018. 18:00

Σε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προτίθεται να ακυρωθούν κανονιστικές πράξεις σχετικά με τη χρήση της γεωργικής γης στις παράκτιες περιοχές, με άρνηση της εγγραφής της ιδιοκτησίας , όταν αυτές έχουν στα οικόπεδα ‘παράνομες κατασκευές’ ή είναι δεσμευμένα για τους λεγόμενους ‘στρατηγικούς επενδυτές’, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, τονίζοντας τη ληστρική πολιτική του Έντι Ράμα προς τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας  που μέρος αυτών ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι η παράνομη κατασκευή , ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, αν είναι αγορασμένη ή έχει κλαπεί από άλλους (συνηθισμένη περίπτωση στην παραθαλάσσια ζώνη της Αλβανίας)  θα αποζημιωθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του Ράμα, ενώ οι τιμές όπως υποστηρίζουν πολλοί,  είναι δεκάδες φορές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.


Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την αμφιλεγόμενη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία κάθε πράξη απόκτησης γης  που δεν έχει καταγραφεί ως ακίνητη ιδιοκτησία στο γραφείο κτηματογράφησης  και βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της Αλβανίας, μπορεί να παραχωρηθεί.


Το νέο σχέδιο, φαίνεται να έχει στόχο, τη μετατροπή αυτού του προσωρινού μέτρου σε μόνιμη κατάσταση για την ακύρωση  της γεωργικής περιοχής στην παράκτια περιοχή και την παραχώρησή της στους λεγόμενους ‘στρατηγικούς επενδυτές’.


Στην πραγματικότητα, είναι υφαρπαγή των περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες και τη  δωρεά τους σε  άτομα προσκείμενα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.


Το σχέδιο νόμου του Ράμα προβλέπει ότι εάν ο ιδιοκτήτης της γης δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για την ιδιοκτησία του ( που να τα βρεί, άλλωστε,  σε ένα μετα-κομμουνιστικό κράτος) τότε απαλλοτριώνεται μέσα σε 30 ημέρες και γίνεται κρατική περιουσία.


Στον κατάλογο των εκτάσεων που δίδονται σε αυτόν τον νόμο, υπάρχουν οικόπεδα στον κόλπο Λάλζι, καθώς και στις Δρυμάδες και Αγίους Σαράντα.


reporter.al 


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr