Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τηλεφώνησε στον Βούλγαρο πρωθυπουργό για ασφάλεια και ενέργεια



Δεκέμβριος 18, 2018. 21:17

Σόφια.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού πολιτικού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν- όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα- ήταν η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και οι επιτυχημένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Συζητήθηκαν, η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση και το ευρωπαϊκό κέντρο φυσικού αερίου των Βαλκανίων. Έμφαση δόθηκαν στις επενδύσεις και στις διμερείς σχέσεις.


Ο Μπορίσοφ ανέφερε για την επίσκεψη του αναπληρωτή Γραμματέα του Στέιτ, Τζον Σούλιβαν, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον Πομπέο ότι τα περισσότερα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Σούλιβαν έχουν επιλυθεί.


Ο Μπορίσοφ και ο Πομπέο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στη γεωστρατηγική εταιρική  σχέση μεταξύ της Βουλγαρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι πρέπει αυτή θα αναπτυχθεί περισσότερο και με ταχύτερους ρυθμούς.


Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία πληροί απολύτως τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ και επιβεβαίωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών της στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, καθώς επίσης τον προσανατολισμό της σε επενδύσεις όπλων και εξοπλισμό.


Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στο στάδιο διαπραγμάτευσης για ανανέωση των πολεμικών αεροσκαφών της, κλίνοντας για αγορά των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16.


news.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr