Η Τουρκία προειδοποιεί τη Γαλλία για τη στήριξη της στους Κούρδους της Συρίας



Δεκέμβριος 25, 2018. 15:54

Άγκυρα.

Η Τουρκία προειδοποίησε τη Γαλλία σήμερα για τη στήριξη που παρέχει στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των τζιχαντιστών και ότι σκοπεύει να τις εξουδετερώσει (τις κουρδικές ομάδες) μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.



Οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) είναι η αιχμή του δόρατος στο έδαφος της Συρίας από την διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον κατά του Ισλαμικού κράτους (ISIS), θεωρούνται, ωστόσο,  ως «τρομοκράτες» από την Άγκυρα,  που τις συνδέει με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK),  που επιδιώκει, ήδη από το 1984,  μέσα από έναν αιματηρό αγώνα με τους Τούρκους να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος.


«Δεν είναι μυστικό, ότι η Γαλλία υποστηρίζει τους Κούρδους των YPG. Ο Μακρόν συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με αναφορά του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.


«Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την αποστολή νέων γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά, ωστόσο, συνεχίζουν να κρατούν την παρουσία τους εκεί. Εάν θέλουν να βοηθήσουν το μέλλον της Συρίας, καλώς. Αλλά, εάν θέλουν να υπερασπισθούν το YPG, δεν θα είναι προς όφελος κανενός», πρόσθεσε.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Τετάρτη διέταξε την απόσυρση των περίπου 2.000 στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Συρία, που είχαν κάνει την παρουσία τους εκεί για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ομάδας του Ισλαμικού κράτους, βοηθώντας, ουσιαστικά, μια αραβο-κουρδική συμμαχία που πολεμούσε κατά των τζιχαντιστών, σημειώνει το δημοσίευμα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr