Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2019

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε 16 χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το παλιό ημερολόγιοΙανουάριος 7, 2019. 10:05


Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε πολλές χώρες γιορτάζουν τη Γέννηση του Χριστού με το παλιό ημερολόγιο. Με το Ιουλιανό Ημερολόγιο γιορτάζουν συνολικά 16 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Αίγυπτος.Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, πρωτοστάτησε στη Θεία Λειτουργία της Γέννησης στον καθεδρικό ναό του Χριστού του Σωτήρος στη Μόσχα, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρόεδρος παρακολούθησε τη Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Αγία Πετρούπολη.


Οι Γεωργιανοί ορθόδοξοι  έκαναν Χριστούγεννα στο ναό της Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα.


Ο μητροπολίτης της Σερβοβόσνιας Ορθόδοξης Εκκλησίας, Χρυσόστομος,  πρωτοστάτησε στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στο Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.


Στη Σερβία, τα Χριστούγεννα καίνε δρύινα κούτσουρα και κλαδιά  μπροστά από την εκκλησία. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος παρακολούθησε  τη Θεία Λειτουργία μπροστά  από την εκκλησία του Αγία Σάββα στο Βελιγράδι.Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι, εγκαινίασε έναν μεγάλο ναό στο νέο διοικητικό κέντρο του Κάιρου με την ευκαιρία των Ορθόδοξων Χριστουγέννων.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας, μία ημέρα μετά την ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στην εκκλησία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο χριστιανικό ναό στη Μέση Ανατολή. Στη Θεία Λειτουργία πρωτοστάτησε ο πάπας της Αλεξάνδρειας Ταβάντρος Β΄ , εκτός από τον Αιγύπτιο πρόεδρο παρέστησαν ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο Ιμάμης του Αλ Αζάρ Σεΐχ, Αχμέντ ελ Τάεμπ.


Χριστιανικές ιρακινές οικογένειες με τα παιδιά τους γιόρτασαν τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα στην μητρόπολη των Χαλδαίων Μπαάμπντα, ανατολικά της Βηρυτού στο Λίβανο.


Χιλιάδες χριστιανικές οικογένειες από το Ιράκ και τη Συρία, Χαλδαίοι και Ασσύριοι, περιμένουν  βίζα από ξένες πρεσβείες, ειδικά από την καναδική, αμερικανική  καθώς και ευρωπαϊκών χωρών για μετανάστευση.


Αιθίοπες Ορθόδοξοι Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού στην περιοχή Κάσρ ελ Γιαχούντ, που πιστεύεται ότι είναι ο τόπος όπου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής βάφτισε τον Ιησού.


Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ΄ πρωτοστάτησε στη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Γέννησης στη Βηθλεέμ, στην οποία συμμετείχε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ραμί Χαντάν. 


Η εκκλησία της ‘Γέννησης’ στη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη παραχωρείται στην Ελληνική Ορθόδοξη, τη Ρωμαιοκαθολική, Αρμενική Αποστολική και τη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα (Bgnes)--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr