Βουλγαρία: 30 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη του Φρανσουά Μιτεράν



Η παρουσία του Μιτεράν στη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια, στις 18 Ιανουαρίου του 1989,  έδωσε ώθηση στους Βουλγάρους διανοούμενους για την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος


Ιανουάριος 18, 2019. 18:16


«Σήμερα σηματοδοτείται η 30η επέτειος της ιστορικής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Μιτεράν στη Βουλγαρία, μια επίσκεψη που έδωσε ώθηση στις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μας», αναφέρει η βουλγαρική ραδιοτηλεόραση- BNR.



Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης τον Ιανουάριο του 1989, ο Μιτεράν κάλεσε 12 Βούλγαρους διανοούμενους στον πρωινό καφέ στη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια, μεταξύ των οποίων ήταν και κατόπιν δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν προβλήματα της κοινωνικής ανάπτυξης στη Βουλγαρία, καθώς και οι διώξεις των αντιπάλων του κομμουνιστικού καθεστώτος.


Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Μιτεράν, μίλησε με Βούλγαρους φοιτητές. 

Η συνάντηση του Φρανσουά Μιτεράν με τους Βούλγαρους διανοούμενους θεωρείται ως μία από τις βασικές στιγμές στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία υπό την ηγεσία του Τοντόρ Ζίφκοφ, που έγινε το Νοέμβριο εκείνου του έτους.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr