Σκόπια: Πιέσεις ΝΑΤΟ σε Αλβανούς Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών



Ιανουάριος 8, 2019. 16:51


«Η πορεία για την  ένταξη της πΓΔΜ  στο ΝΑΤΟ είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας  για την περιφερειακή σταθερότητα και την εσωτερική ασφάλεια», είναι το μήνυμα που μετέφερε στον αρχηγό του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, «Συμμαχία για τους Αλβανούς», Ζιγιαντίν Σέλα,  στη σημερινή συνάντηση ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Ζόραν Γιάνκοβιτς.



Ο Ζιγιαντίν Σέλα, επικεφαλής της ‘Συμμαχίας’ σε συνέντευξη του στο γραφείο του στη Συνέλευση, δήλωσε ότι συζήτησαν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις που έγιναν σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση, που όπως είπε συμβάλλουν περισσότερο στη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής.


«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την πΓΔΜ πριν  γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, να ξεπεραστούν ορισμένα εσωτερικά προβλήματα και όχι όταν θα βρισκόμαστε στη Συμμαχία. 
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτάσεις μας  είναι για τους πολίτες της πΓΔΜ να αισθάνονται ίσοι με ίσα δικαιώματα και όχι όπως ήταν τα τελευταία 30 χρόνια, που υπήρχαν δύο κατηγορίες πολιτών. 

Δυστυχώς, υποστηρικτής αυτών των θέσεων δεν είναι η κυβέρνηση  που επιμένει στο Προοίμιο (του Συντάγματος) να ξεκινά πάλι με τους Σλαβομακεδόνες και τις άλλες εθνότητες να τις αποκαλεί ‘τα άλλα τμήματα του λαού’. 

Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους συμβιβασμούς,  όπως έγιναν στο νόμο περί αμνηστίας και άλλους όπως βλέπουμε μέσα από το Ειδικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Σέλα.


Ερωτηθείς εάν το κόμμα του θα υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, ο Σέλα απάντησε ότι η θέση του κόμματος θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες. Επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για να συζητήσει τα αιτήματά τους.


Πρόσθεσε ότι η 'Συμμαχία για τους Αλβανούς' έχει υποβάλλει έξι τροπολογίες και κατά την άποψή του δεν πρέπει να αναθεωρηθεί η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας (του 2001), διότι όπως τόνισε στη Συμφωνία αυτή ορίζεται ότι το Σύνταγμα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των πολιτών που απαρτίζουν την κοινωνία.


Μάλιστα, απέρριψε τις κατηγορίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπουγιάρ Οσμάνι ότι δήθεν μαζί με το BESA αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών.


Νωρίτερα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα και ο βουλευτής του BESA, Φαντίλ Ζέντελι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Ζόραν Γιάνκοβιτς.


Από την πλευρά του ο Ζόραν Γιάνκοβιτς δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, πριν την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Συμφωνία θα εγκριθεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπως σημειώνει το σλαβικό κανάλι των Σκοπίων «Νόβα».


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr