Μετά την Αθήνα και τα Σκόπια αντιδρούν στα σχόλια του ρωσικού ΥΠΕΞ



Ιανουάριος 15, 2019. 17:21

Το  υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με τα σχόλια του τμήματος πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 14ης Ιανουαρίου 2019, σχετικά με την έγκριση των τροποποιήσεων του Συντάγματος.



 Το ΥΠΕΞ Σκοπίων σημειώνει με λύπη ότι παρά το πιεστικό αυτό πρόβλημα στο σημερινό κόσμο, το ρωσικό ΥΠΕΞ επαναφέρει σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και οικοδόμησης φιλίας.


«Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος, σύμφωνα με τη Συνθήκη των  Πρεσπών, που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο με πλήρη σεβασμό όπως προβλέπει το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμα, αντικατοπτρίζουν τη συναινετική δέσμευση των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβαν την αδιαίρετη υποστήριξη  από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα, επιλύοντας ένα μακροχρόνιο διμερές πρόβλημα που επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας. 
Η Συνθήκη των Πρεσπών όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στα συμφέροντα τρίτων, αλλά ουσιαστικά συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα, τη φιλία και τη συνεργασία, και ως εκ τούτου είναι ένα παράδειγμα και ένα μοντέλο για την επίλυση ανοικτών ζητημάτων μεταξύ των κρατών», αναφέρει το δελτίο τύπου του ΥΠΕΞ Σκοπίων.




Η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια μεταβίβασε τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας:

«Στις 11 Ιανουαρίου, η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε συνταγματικές τροποποιήσεις για μετονομασία του κράτους, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανές ότι η επιβαλλόμενη διαδικασία του τεχνητού επαναπροσδιορισμού του ονόματος του κράτους, προκειμένου να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, συνεχίζεται. Αυτό είναι αντίθετο με τη νομοθεσία της Μακεδονίας.
Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η άποψη της πλειοψηφίας του πληθυσμού που απορρίπτουν την Συμφωνία των Πρεσπών αγνοήθηκαν».




Σχετική δήλωση χθες είχε ανακοινώσει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr