Τουρκία: Η έκκληση των ΗΠΑ για τους Κούρδους είναι ‘απαράδεκτη’



Ιανουάριος 8, 2019. 18:40

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε έντονα τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τη χώρα του, να προστατεύσει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.


Ο πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού Συμβούλου   Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον,  ήταν ‘απαράδεκτες’.

Ο Μπόλτον επισκέφθηκε  στην Άγκυρα για να ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών που πολεμούν το ‘Ισλαμικό κράτος’, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.


Η Τουρκία χαρακτηρίζει την Ομάδα Λαϊκής Προστασίας (YPG) των Κούρδων μαχητών ως τρομοκράτες.


Την Τρίτη ο Ερντογάν μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του AKP δήλωσε ότι  «δεν μπορεί να αποδεχθεί και να καταπιεί» το μήνυμα του Μπόλτον, σύμφωνα με το BBC.


Ο Αμερικανός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον  εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήλ Καλίν την Τρίτη το πρωί για να συζητήσει πως θα μπορούσε να λάβει χώρα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. 

Ο Καλίν ζήτησε από τον Μπόλτον, με την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία να πάρουν και τον βαρύ οπλισμό που έχουν παραδώσει στους Κούρδους των YPG.


«Περιμένουμε τα όπλα που τους δόθηκαν θα κατασχεθούν», είπε.


Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια από κανέναν για να χτυπήσει τους Κούρδους, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στην πόλη Μανμπίτς της Συρίας για να αναγκάσει τους Κούρδους να μετακινηθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.


Σύμφωνα, εξάλλου, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,  ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπόλτον δήλωσε ότι « η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr