Οργή Σερβίας για δηλώσεις Ζόραν Ζάεφ



Ιανουάριος 4, 2019. 18:06

Με οργή και απογοήτευση η Σερβία σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε, ως θετικό μέτρο το άνοιγμα των συνόρων από τον Έντι Ράμα με όλους τους γείτονες.


Οι δηλώσεις του Ζάεφ έγιναν χθες αναφερόμενος για το 2019, τόσο στην εσωτερική όσο και στην περιφερειακή πολιτική.


Η Σερβία αντιτίθεται στις δηλώσεις του Έντι Ράμα για διαγραφή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και με προοπτική να γίνει το ίδιο με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ξαναμπαίνει στο προσκήνιο η παλιά ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.


Πολλές ελπίδες για αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης της Σερβίας στα Βαλκάνια, υπάρχουν στην επικείμενη επίσκεψη στο Βελιγράδι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 17 Ιανουαρίου 2019.


Ο διπλωμάτης Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς αξιολόγησε ότι «η επίσκεψη αυτή θα αλλάξει τα πάντα».


Ο Γιοβάνοβιτς επεσήμανε ότι οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από την επίσκεψη, αφού ενοχλούνται από αυτήν, θεωρώντας τα Δυτικά Βαλκάνια ως δικά τους.


Το δημοσίευμα επικαλούμενο τις δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς,  αναφέρει ότι η επίσκεψη αυτή θα βελτιώσει τη θέση της Σερβίας αφού ενδέχεται να υπογραφούν συμφωνίες για πολιτική και στρατιωτική καθώς και οικονομική συνεργασία, συμφωνίες που ενοχλούν τον δυτικό παράγοντα.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, αναμένεται να υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών  και των νέων τεχνολογιών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


mms.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr