Απειλές για κυρώσεις στο Κοσσυφοπέδιο από τις ΗΠΑ



 Ιανουάριος 14, 2019. 18:45


Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έγγραφο οκτώ σημείων  ζητούν από την Πρίστινα να άρει σύντομα τις υψηλές δασμολογήσεις των σερβικών προϊόντων, διότι διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις, αναφέρει το σερβικό ‘b92’.


«Ζητάμε την άμεση κατάργηση των τελών», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι αλλιώς η Πρίστινα θα υποστεί κυρώσεις με την απόσυρση της υποστήριξης προς τη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.


Το έγγραφο υποβλήθηκε γραπτώς στην κυβέρνηση της Πρίστινα, αλλά και άλλα σχετικά θεσμικά ιδρύματα, αναφέρει η ‘b92’ αναφερόμενη σε πληροφορίες από την τηλεόραση του Κοσόβου «Κlain Kosova».


Στο έγγραφο εκφράζεται, επίσης,  βαθιά απογοήτευση γιατί, όπως αναφέρει, η Πρίστινα δεν έκανε τίποτε που θα μπορούσε να είναι θετικό στην επιστολή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, η οποία απευθύνθηκε στον Χασίμ Θάτσι, αναφέρει η ‘b92’. Σε αντίθεση, μάλιστα, οι  υπέρογκες δασμολογήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα προϊόντα της Σερβίας.


Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον περιμένει θετικά βήματα στο διάλογο με το Βελιγράδι για να επιτευχθεί συμφωνία.


«Η επιτυχία και η συμφωνία δεν σχετίζονται με το ρόλο της Φεντερίκα Μογκερίνι και της ΕΕ. Η επιτυχία  της συμφωνίας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο για εμάς θα θέτουμε υπό αμφισβήτηση αυτόν τον στρατηγικό στόχο με ανεύθυνες κινήσεις από τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει το έγγραφο.


Ωστόσο, η κυβέρνηση στην Πρίστινα ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κατάργηση των επιβαλλόμενων τελών για προϊόντα από τη Σερβία, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων MakFax.



makfax.com.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr