Η Δημοκρατία Σέρπσκα θα διαχωριστεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη...



Ιανουάριος 3, 2019. 21:37

Οι Σέρβοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την κοινή ζωή τους  και αυτό προοιωνίζει το διαχωρισμό της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ισχυρίζεται ο Τίμοθι Λες, πρώην διπλωμάτης και  διευθυντής του βρετανικού αναλυτικού κέντρου «Νέα Ευρώπη».

«Πιστεύουν ότι η πολιτική του Σαράγιεβο  τους έχει  εκθέσει και είναι βαθιά πληγωμένοι από τις επιβληθείσες αποφάσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Πάντι Άσνταουν, που τους έσπρωξε πιο μακριά από τη Βοσνία», ανέφερε ο Λες σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο ‘ΝΙΝ’ του Βελιγραδίου.


Ένας επιπλέον λόγος είναι η αλλαγή στάσης της διεθνούς κοινότητας.


«Τα τελευταία 20 χρόνια η Δύση  έδειξε υπεροψία έναντι της Βοσνίας και κράτησε όλες τις επιλογές κλειστές, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν οι Σερβοβόσνιοι ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από το Σαράγεβο, τότε δεν θα τους επιτρεπόταν.


Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει  τη Βοσνία σχεδόν με αδιαφορία εξαιτίας του ότι δεν σχεδιάζει να την ενσωματώσει στο άμεσο μέλλον», λέει ο Λες.


Ο ίδιος, εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια είναι μικρό και δημιουργείται μια κατάσταση στην οποία οι Σερβοβόσνιοι έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ιδέα της απόσχισης.


expres.mk

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr