Σκόπια: Στην απογραφή πληθυσμού οι πολίτες ζητούν να καταγράφεται η εθνικότητα



Ιανουάριος 27, 2019. 21:11

Σκόπια.

Εκτός από τα πολιτικά κόμματα, η στήλη στην απογραφή του πληθυσμού,  για την καταγραφή της εθνοτικής καταγωγής,  απασχολεί τους πολίτες. 


Οι περισσότεροι από αυτούς που ρωτήθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι ‘21’ είναι της άποψης ότι η εθνικότητα θα μπορούσε να βγει από τον κατάλογο της απογραφής, αφού πρώτα αφαιρεθούν οι 


συνταγματικές διατάξεις που αναφέρονται σε δικαιώματα που απορρέουν από τα πληθυσμιακά ποσοστά των εθνικοτήτων στη χώρα.


«Η απογραφή δεν θα είναι πλήρης εάν αφαιρεθεί η στήλη που καταγράφει την εθνικότητα των πολιτών στη χώρα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο  η ταυτότητα, αλλά πως θα καθορισθεί επίσημη μια γλώσσα με βάση το 20% το πληθυσμού που αναφέρει το Σύνταγμα;»


«Από πού θα βρεθεί ότι σε μια περιοχή υπάρχει μια άλλη εθνική κοινότητα και μιλά μια άλλη γλώσσα, όταν δεν υπάρχει σχετική  εθνοτική καταγραφή στην απογραφή του πληθυσμού;», λένε οι πολίτες.


Εν τω μεταξύ, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα  ανακοίνωσε ότι τίθεται εναντίον της καταγραφής της εθνικότητας των πολιτών στην απογραφή του 2020.Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI δεν έχει ακόμη σαφή θέση.


Και όλα τα άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και των Αλβανών, τάσσονται υπέρ της καταγραφής της εθνικότητας στην απογραφή.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr