Ο Βούλγαρος πρόεδρος μιλάει για αδιαφάνεια στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών



Ιανουάριος 6, 2019. 15:19

Σόφια.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή μαχητικών αεροσκαφών ήταν λανθασμένος, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά την επίσημη λειτουργία των Θεοφανίων, ενώπιον του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.



«Επέμεινα να ακολουθηθεί η διαδικασία και το δημοσιονομικό πλαίσιο, που αποτελεί εγγύηση για τη βέλτιστη επιλογή, ανεξάρτητα από τον τύπο του αεροσκάφους», είπε αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, να προβεί σε αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-16.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει κηρύξει νικητή του διαγωνισμού παραβιάζοντας τους δικούς της και τους κανόνες της Εθνικής Συνέλευσης, δεσμεύοντας τη Βουλγαρία να πληρώσει τεράστια ποσά, τόνισε ο Ράντεβ. Για αυτόν, αυτό είναι ένα τριπλό πλήγμα στη Βουλγαρία.


«Υπήρχαν λαϊκίστικες φωνές ότι  δεν θέλουμε να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη για να έχουμε χρήματα για τις συντάξεις. Χρήματα για τους συνταξιούχους δεν βρέθηκαν  και τώρα ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για αγορά λιγότερων αεροσκαφών», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.


Αυτό πρόσθεσε είναι ένα χτύπημα στην εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον διαγωνισμό  για την αγορά των αεροσκαφών μόνο για φαίνεται ότι τον κάνει.


Ο Ράντεφ, είπε ακόμη, ότι ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ένα πλήγμα για τη Βουλγαρία ενώπιον των Αμερικανών, αφού δίδεται η εικόνα ότι οι αποφάσεις βγαίνουν στα παρασκήνια.


«Εφόσον δεν σεβόμαστε τους δικούς μας νόμους και κανόνες, δεν μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και του κόσμου», είπε ο Ράντεφ.


Ο υπουργός Άμυνας


Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ πρότεινε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη να γίνει από τέσσερα υπουργεία- το Οικονομικών, της Οικονομίας, των Στρατιωτικών και το Υπουργείο Εξωτερικών.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος των μαχητικών από την Lockheed Martin πρέπει να μειωθεί και οι ερωτήσεις στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν απάντησαν με το επιχείρημα ότι πρόκειται για διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τα F-16,  πρέπει να απαντηθούν, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bgnes.


news.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr