Αλβανία: Οι ευθύνες για την κλοπή πολεμικών όπλων από το ΠασαλιμάνΙανουάριος 16, 2019. 21:00

Τίρανα.

Ενώ είναι άγνωστο που έχουν καταλήξει τα αυτόματα όπλα και οι χειροβομβίδες που εκλάπησαν από τη ναυτική βάση Πασαλιμάν της Αλβανίας, ο Τζεμάλ Γκιούνκσι, που υπηρέτησε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου από το  2011 ως 2013 και ο οποίος είναι τώρα μέλος του Δημοκρατικού κόμματος στην περιοχή Ντεμπάρ, επιρρίπτει ευθύνες για το συμβάν στους νυν ιθύνοντες.


«Για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει καμία επιχειρησιακή συνέπεια, αλλά από άποψη ασφάλειας είναι ένα χτύπημα για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων και ιδιαίτερα όταν συμβαίνει αυτή η κλοπή στην κύρια ναυτική βάση της Δημοκρατίας της Αλβανίας»,  είπε ο Γκιούνκσι, σημειώνοντας ότι δίπλα στην αποθήκη με τον οπλισμό υπάρχουν δύο δεξαμενές με 600.000 λίτρα καυσίμων και μόνο για το λόγο αυτό έπρεπε η φύλαξη να είναι διασφαλισμένη.


Πρόσθεσε:


«Το 2008 διεξήχθη μια εκτενής μελέτη για να μετατραπεί αυτή η βάση βοηθητική του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη μελέτη  έχει σημειωθεί ότι παρά τις πολυάριθμες επενδύσεις, η ναυτική βάση δεν πληροί τις παραμέτρους ασφαλείας σύμφωνα με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ, κυρίως για την έκταση της βάσης. Για να μετατραπεί αυτή η βάση σε παράμετρο του ΝΑΤΟ, απαιτήθηκαν 500 εκατομμύρια δολάρια. Εν ολίγοις σε αυτήν έγινε μια αποθήκη όπλων και μια επένδυση ναυπηγείου στο Πασαλιμάν. Υπήρχε μια αποθήκη που ανακατασκευάστηκε περίπου 100 μέτρα από τα γραφεία της διοίκησης. Στην αποθήκη τοποθετήθηκε από τότε οπλισμός των ενόπλων δυνάμεων».«Η ευθύνη για την κλοπή των όπλων βρίσκεται στην αλυσίδα Διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας - του Γενικού Επιτελείου και της Διοίκησης του Ναυτικού.


Κάθε φορά που αλλάζουν οι υπουργοί, αλλάζουν τα διοικητικά στελέχη και εισρέουν νέοι. Η βάση φυλάσσεται από τη Στρατιωτική Αστυνομία, αλλά όλοι οι λαθρέμποροι ψαράδες και άλλοι εισέρχονται στη βάση πολύ ευκολότερα από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου. Η πραγματική ευθύνη βρίσκεται στην αλυσίδα που ανέφερα».


«Η καταστροφή του Πασαλιμάν άρχισε το 2013 με το κλείσιμο του ναυπηγείου. Είχαμε κατασκευάσει 4 πλοία και επενδύσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των άλλων, το ναυπηγείο κατόρθωσε να έχει 180 υπαλλήλους κλπ.


Σήμερα; Το ναυπηγείο δεν έχει πάνω από 40 άτομα και υπολειτουργεί.

Ό ίδιος θα σημειώσει ότι μια μεγάλη κλοπή στη ναυτική βάση Πασαλιμάν είχε γίνει το 1997.


gazetasi.al

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr