Βοσνία: Ο Ιζετμπέγκοβιτς ζητά την αλλαγή του ονόματος ‘Ρεπούμπλικα Σέρπσκα’



Ιανουάριος 23, 2019. 21:22

Σαράγεβο.

Από το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης (СДА), το πρώην μέλος της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, σχεδιάζει να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για να αλλάξει το όνομα της σερβικής οντότητας στη Βοσνία, της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, με τη δικαιολογία ότι το όνομα αυτό προκαλεί «διακρίσεις εναντίον των Βοσνίων και των Κροατών».


Στην τηλεόραση του Σαράγεβο ‘Face’, ο Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε να εξετάσει τη συνταγματικότητα του ονόματος της σερβικής οντότητας.


«Το ίδιο το όνομα ‘Ρεπούμπλικα Σέρπσκα’», όπως είπε,  «δημιουργεί διακρίσεις και αποκλεισμούς στα δύο άλλα συστατικά του λαού της Β-Ε, δηλαδή στους Βόσνιους και τους Κροάτες.


Το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης,  πιστεύει ότι σε μια πολυεθνική κοινότητα η προσκόλληση ενός ονόματος που καθορίζει ένα μόνο έθνος,  έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Β-Ε και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Οι δηλώσεις ακολουθούν τις πρόσφατες ‘ενωτικές’ αναφορές μεταξύ Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και Σερβίας και της αναφοράς για έναν ενιαίο σερβικό λαό.


Вечер


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr