Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα του νέου ονόματος της πΓΔΜ





Ιανουάριος 16, 2019. 20:10

Μόσχα.

Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της ‘Μακεδονίας’, αλλά αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτής της διαδικασίας.

Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής κατά το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass.


«Η Ρωσία δεν είναι αντίθετη με το όνομα που τελικά εμφανίσθηκε και ανακοινώθηκε. Διερωτόμαστε κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία, η οποία οφείλεται στην επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


«Αναμφίβολα η διαδικασία αυτή, προκλήθηκε από την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, για να εντάξει όλες τις χώρες των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και να σταματήσει οποιαδήποτε επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή».


Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συμφωνήσει ότι η Ρωσία δεν έχει θέση στα Βαλκάνια.
«Έχουμε πάντοτε υποστηρίξει μια λύση με έναν τρόπο που θα ήταν αποδεκτός από το λαό, από τους λαούς και τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στη ‘Μακεδονία’», είπε.


«Ποτέ δεν έχω ακούσει ότι η εφαρμογή μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αποτραπεί η διευθέτηση ενός ζητήματος. 

Ειδικότερα,  όταν αυτό ισχύει για απόφαση με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση του νέου ονόματος της πΓΔΜ μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας», ανέφερε ο Λαβρόφ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι πάντοτε σε θέση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλλά όταν το όνομα εγκρίνεται από ένα έγγραφο που δεν έχει υπογραφεί στο επίπεδο που απαιτεί το Σύνταγμα της ‘Μακεδονίας’, αναρωτιέμαι πόσο νόμιμη μπορεί να είναι αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.



Tass.ru, russian.rt.com




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr