Κοινοβούλιο Σκοπίων: Η Συμφωνία των Πρεσπών Εγκρίθηκε





Ιανουάριος 11, 2019. 20:17

Σκόπια.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκαν στην τρίτη τελική φάση απόψε στη Συνέλευση της πΓΔΜ.


Οι επί τρεις ημέρες διαπραγματεύσεις με τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης και η αποδοχή των αιτημάτων τους έφερε στο τελικό στάδιο τη Συμφωνία.


«Οι βουλευτές με πλειοψηφία των δύο τρίτων, πέρασαν τις τροπολογίες  33, 34, 35 και 36 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της 75ης Συνόδου και στη συνέχεια τη διακήρυξή της. Ο συνταγματικό νόμος για την εφαρμογή των τροπολογιών εγκρίθηκε και διακηρύχθηκε.  Η κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO-DPMNE δεν παρέστη στη συνεδρίαση», γράφει το δημοσίευμα.


Η κυβέρνηση δέχθηκε δύο τροποποιημένες τροπολογίες


Η πρώτη είναι  η τροποποίηση 34 του Συντάγματος που στο προοίμιο του Συντάγματος ορίζεται ότι «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του μακεδονικού λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Σέρβων, των Ρομά, των Βοσνίων και άλλων ανθρώπων».


Επίσης στην τροπολογία 36 του Συντάγματος το νέο κείμενο λέει:  «Η Δημοκρατία μεριμνά για τη Διασπορά του μακεδονικού λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Ρομά, των Βόσνιων και των άλλων, και προωθεί και ενισχύει τους δεσμούς με την πατρίδα».


Η ιθαγένεια παραμένει «Μακεδονική/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» και έγινε δεκτή μια τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια για τους Αλβανούς πολίτες  στην αλβανική γλώσσα και θα καθιερωθεί σε όλους τους νόμους όπου χρειάζεται.


novatv.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr