Ο κρατούμενος Κούρδος πολιτικός Ντεμιρτάς προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019



Φεβρουάριος 3, 2019. 20:42

Ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού  του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντερμιτάς, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος  στην Τουρκία από τον Νοέμβριο του 2016, προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019 από Σουηδό πολιτικό, όπως δημοσίευσε την Παρασκευή,  η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Γκαζέτε Ντουβάρ.


Ο Εμίρ Αλί Τουρκμέν, ο εκδότης του βιβλίου ‘Σεχέρ’ (Αυγή), το οποίο έγραψε ο Ντερμιτάς στη φυλακή, επιβεβαίωσε στην «Γκαζέτε Ντουβάρ», ότι ο Σουηδός πολιτικός Τόμας Χαμάρμπεργκ, μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου από το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα,  πρότεινε τον φυλακισμένο πολιτικό για το διάσημο βραβείο.


Σε επιστολή του που έστειλε στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή των βραβευθέντων με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο Τόμας Χαμάρμπεργκ σημείωσε ότι ο Σελαχατίν Ντερμιτάς έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο τα τελευταία 12 χρόνια στην υποστήριξη κάθε προσπάθειας υπέρ της ειρήνης μεταξύ Κούρδων και Τούρκων,  καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ και της δημοκρατίας.


 Ο Χαμάρμπεργκ αναφέρει, ακόμη, ότι ο κορυφαίος Κούρδος πολιτικός, ο Ντερμιτάς, έχει αφιερώσει τη ζωή του σε έναν αγώνα για την επίτευξη αυτών των αξιών.


Η υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μπορεί να υποβληθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις μιας κατηγορίας κριτηρίων που καθορίζονται από το νορβηγικό ινστιτούτο Νόμπελ.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr