Σκόπια: «Η Ελλάδα εξερράγη μετά το άρθρο του BBC για καταπιεζόμενη μακεδονική μειονότητα»



Φεβρουάριος 25, 2019. 20:21

Σκόπια.

Υψηλές διπλωματικές πηγές είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (AMNΑ) ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει επιστολή στο βρετανικό δίκτυο BBC που θα διαψεύδει τους ισχυρισμούς για «την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας καταπιεσμένης επί δεκαετίες».


Αυτό είναι λάθος και μια διαστρεβλωμένη άποψη, λένε οι διπλωματικές πηγές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, κάλεσε την κυβέρνηση να ‘διευκρινίσει αυτά τα ζητήματα και να δηλώσει κατηγορηματικά ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας».


 Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για ανιστόρητες αξιώσεις και ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας.


Στο ρεπορτάζ του BBC, αναφέρθηκε ότι πρόσφατα επικυρώθηκε η συμφωνία με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα αναγνώρισε εμμέσως την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας και ότι επί δεκαετίες αρνούνταν την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας.


Η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό εθνικό κράτος αναγνωρίζει άμεσα και με σαφήνεια ότι οι Μακεδόνες ήταν μια ξεχωριστή χώρα και ανοίγει την πόρτα για δύσκολες ερωτήσεις σε μια σχέση με την ιστορία της ελληνικής μακεδονικής μειονότητας, γράφει το BBC- όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr