Σκόπια: Νέα Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας για προστασία της συνταγματικής τάξης





Φεβρουάριος 28, 2019. 18:46

Στη σημερινή συνεδρίαση η κυβέρνηση έχει καθορίσει το νέο κείμενο του σχεδίου νόμου για τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας.


Η έγκρισή της θα επιτρέψει τη μεταρρύθμιση της Ασφάλειας και Πληροφοριών, η οποία δεν θα είναι πλέον ένα σώμα εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς προτείνεται να καθοριστεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας ως μοντέλο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πληροφοριών της χώρας.



Η νέα Υπηρεσία θα έχει καθήκοντα για την εθνική ασφάλεια και την προστασία της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι η νέα Υπηρεσία θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 2019.


Οι μεταρρυθμίσεις ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούνται σε συνεργασία  με 4 χώρες εταίρους και το έργο αυτής της νέας υπηρεσίας θα παρακολουθείται.


Η παρακολούθηση θα είναι προληπτική, χωρίς να έχει αποδεικτική αξία και η απόφαση για αυτήν ελήφθη λόγων των καταχρήσεων και παραβάσεων εντοπισμού και υποκλοπής ιδιωτικών συνομιλιών.


Ο Σπασόφσκι ανέφερε ότι η διαδικασία για την δημιουργία αυτής της Υπηρεσίας έχουν ολοκληρωθεί και ο νέος νόμος για τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας βρίσκεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και σκοπός του είναι η προστασία των πολιτών.


Ο Οργανισμός για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας θα στοχεύει στην προστασία της συνταγματικής τάξης. Ο διευθυντής της θα επιλεγεί από την κυβέρνηση ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού.


Η τελική επιλογή θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι όποιος δεν πληροί τα κριτήρια αυτά δεν θα μπορεί να απασχοληθεί στην Υπηρεσία γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα έχουν καθημερινή επαφή με διαβαθμισμένα δεδομένα.


Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης ενημέρωσε ότι ο σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι να ξεπεραστούν οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας τίθεται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας του κράτους, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της συνταγματικής τάξης,  των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου και του πολίτη όπως διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της χώρας.


novatv.mk, mkd.mk, 


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr