Ουάσιγκτον -Πρόεδρος Αλβανίας στη Γερουσία: Γιατί πρέπει οι ΗΠΑ να δώσουν προτεραιότητα στα Βαλκάνια



Φεβρουάριος 5, 2019. 16:47
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ήταν τιμώμενο πρόσωπο στη Γερουσία των ΗΠΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας, τον γερουσιαστή Τζιμ Ινχόφε, όπου ανέπτυξε ομιλία με θέμα : «Προκλήσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αντιμετώπιση των  παρεμβολών από τη Ρωσία».



Ο πρόεδρος  Μέτα αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τον ρόλο της Αλβανίας στην περιφερειακή πολιτική , δηλώνοντας ότι η Αλβανία έχει υποστεί βαθιές μεταβολές κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, στις οποία ήταν πολύ σοβαρός ο ρόλος των ΗΠΑ και της ΕΕ.


«Μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εξελίξεις ήταν η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ο συνεχιζόμενος διάλογος μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας προς όφελος της ομαλοποίησης των σχέσεων και της σταθερότητας, της ειρήνης και της μακροπρόθεσμης ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο Μέτα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας είναι σημαντική για την παροχή θετικής ενέργειας, για να βοηθήσει το πνεύμα της συνύπαρξης και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες».


Σύμφωνα με το αλβανικό  Politiko’ ο Μέτα αναφέρθηκε και σε ορισμένους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να εντείνουν την παρουσία τους σε αυτήν την περιοχή, καθώς «είναι καιρός να σηκωθεί η σημαία ενός πιθανού κινδύνου».


« Είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, αλλά όχι μόνο  για αυτές, οι μεταπτώσεις της ΕΕ, καθώς και οι εσωτερικές διαρθρωτικές προκλήσεις  που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, αναζητούν και αξίζουν πλήρους προσοχής.
Είναι καιρός να σηκωθεί η σημαία συναγερμού για έναν δυνητικός κίνδυνος που μπορεί να δημιουργηθεί από ένα κενό στην περιοχή, το οποίο μπορεί να πληρωθεί με θρησκευτικό εξτρεμισμό με τη βοήθεια κάποιων δυνάμεων.


Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Αλβανία απέλασε τον Ιρανό πρέσβη στα Τίρανα, μαζί με έναν από τους διπλωμάτες τους , που απειλούσαν την εθνική μας ασφάλεια.


Η μείωση και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αδράνειά τους στα Βαλκάνια, θα μπορούσαν  να δημιουργήσουν ένα κενό που θα ενίσχυε την παρουσία της Ρωσίας και τρίτων φορέων στην περιοχή.


Η επιτυχία μια βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή οφείλεται στην ισχυρή διατλαντική εταιρική σχέση, η οποία παραμένει ζωτική σήμερα, παρά τις διαφορές.


Η αποσταθεροποίηση της περιοχής είναι προς το συμφέρον της  Ρωσίας ενώ η μοίρα της περιοχής είναι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.


Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά την περιοχή».



Όσον αφορά την παρέμβαση της Ρωσίας και τον ρόλο της στην περιοχή, ο πρόεδρος Μέτα ανέφερε ότι το μέλλον της περιοχής είναι στην Ενωμένη Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, και ότι οι Αλβανοί και η Αλβανία συνεχίζουν να αποτελούν υποστηρικτές της ένταξης της περιοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Ο πρόεδρος Μέτα μίλησε επίσης για την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και αναφερόμενος στην έγκριση από τα δύο κοινοβούλια της αλλαγής του ονόματος ως ιστορικό επίτευγμα, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή έκανε την περιοχή ασφαλέστερη και την έφερε πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι μια σημαντική και ζωτικής σημασίας διαδικασία για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr