Κύπρος: Βρήκαν νέα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου



Φεβρουάριος 28, 2019. 21:53

Η ExxonMobil, η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το άνοιγμα νέων σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.


Οι καταθέσεις του ‘μπλε καυσίμου’ βρέθηκαν κοντά στο πηγάδι του Γλαύκος 1, όπου  τώρα ασχολείται η ExxonMobil


Σε μια προκαταρκτική εκτίμηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο νέο πεδίο καθορίζεται  στα 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (142-227 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα).


«Έχουμε κάνει μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη στην παραμεθόρια περιοχή του πεδίου αναζήτησης. Το δυναμικό αυτού του πόρου ως πηγή ενεργειακών πόρων για τις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο πρόεδρος της εταιρείας ExxonMobil, Στήβ Γκρίνελ.


Σημειώνεται ότι στους επόμενους μήνες η εταιρεία θα κάνει περαιτέρω ανάλυση των δυνατοτήτων της κατάθεσης.


Η Κύπρος και η Αίγυπτος οικοδομούν έναν άμεσο υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου που θα επιτρέψει την παράδοση από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ.


Το νησί της Μεσογείου βρίσκεται στο λεγόμενο Leviathan Basin, όπου το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν ήδη ανακαλύψει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία. 


Η Τουρκία έχει επίσης ενδιαφέρον και πρόθεση να συμμετάσχει στην αναζήτηση φυσικών πόρων στην περιοχή.


money.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr