Ξαφνική επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Άμυνας στη Βαγδάτη



Φεβρουάριος 13, 2019. 20:14


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πατρίκ Σαναάν έφθασε στη Βαγδάτη την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου σε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι, στοχεύοντας να τονίσει τη σημασία της ιρακινής κυριαρχίας και να συζητήσει το μέλλον των αμερικανικών στρατευμάτων εκεί.


Ο πρώτο του ταξίδι στο Ιράκ ο Σαναάν πρόκειται να συζητήσει επίσης την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία με τους Αμερικανούς διοικητές και θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Ιράκ, καθώς και με τον πρωθυπουργό Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, σύμφωνα  με την κουρδική ιστοσελίδα ‘Kurdpress’.


«Είμαστε στο Ιράκ κατόπιν προσκλήσεως της κυβέρνησης και τα συμφέροντά μας είναι να οικοδομήσουμε την ιρακινή ικανότητα ασφάλειας», δήλωσε ο Σαναάν στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.


«Θέλω να ακούσω από πρώτο χέρι τις ανησυχίες τους, την πολιτική δυναμική που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια με βάση αυτό θα συζητήσω για τον σχεδιασμό μας», είπε.

 
Ο Τραμπ προκάλεσε οργή στη Βαγδάτη αυτό το μήνα, όταν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να κρατηθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, έτσι ώστε η Ουάσιγκτον να μπορεί να παρακολουθεί στενά το Ιράν, επειδή το Ιράν  είναι το πραγματικό πρόβλημα».


Τα σχόλια του Τραμπ προκάλεσαν σχεδόν καθολική κριτική από τους ηγέτες του Ιράκ, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, 16 χρόνια μετά την εισβολή των Αμερικανών που οδήγησε στην πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr