Το ΝΑΤΟ θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τις Δυνάμεις Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου



Φεβρουάριος 14, 2019. 17:49

Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ είναι  αφοσιωμένο στη διατήρηση της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.



Επεσήμανε ότι η αποστολή KFOR στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


«Είμαστε εκεί για να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους στο Κοσσυφοπέδιο και αυτό είναι που κάνουμε τώρα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η 'Ιλλυρία Πρες'.


Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι μετά το σχηματισμό της δύναμης ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου  (KSF) σε στρατό, το ΝΑΤΟ θα επανεξετάσει το βαθμό συνεργασίας με αυτήν τη δύναμη.


Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται και ότι η απόφαση θα ληφθεί στις αρχές της άνοιξης.


Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι με τη συμφωνία του 2013, το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευθεί να μην στείλει τις δυνάμεις του KSF στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς τη συγκατάθεση της KFOR.


Επισήμανε ότι η  συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε το 2013, μέσω ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του τότε γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και του τότε  πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr